VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megnyílt az EU-s pályázat: képzések és tananyagok segíthetik a kkv-kat a közbeszerzéseken

2022.07.05.

Megnyílt az EU-s pályázat: képzések és tananyagok segíthetik a kkv-kat a közbeszerzéseken

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Képzési programok kidolgozása KKV-k számára a vállalkozások közbeszerzési eljárásokban történő részvételének elősegítésére” (RRF-9.4.1-22) című felhívás.

A felhívás célja tananyagok kidolgozása, e-learning felület létrehozása és képzések szervezése „a vállalkozások közbeszerzési eljárásokban történő részvételének elősegítése érdekében”. A 460 millió forintos vissza nem térítendő támogatása a Miniszterelnökség vezette konzorcium pályázhat, a támogatási kérelmet 2022. július 14-től lehet benyújtani. (A felhívás három hónapos csúszással jelent meg, az eredeti tervek szerint áprilisban kellett volna megnyílnia.)

A kiíró bőven hagyott időt a feladat megoldására: a határidő 2026. március 31.

Kkv-k a közbeszerzéseken

2013 óta minden évben megközelítőleg ugyanazt az arányt képviselték a kkv-k a teljes vállalkozói körön belül, mint 2018-ban (99,1 százalék). A közbeszerzéseken részt vevő vállalkozások körében ugyanakkor a kkv-k aránya alacsonyabb, a közbeszerzések 2018 elektronikus regisztrációs rendszere 80,63 százalékos kkv-rátát mutat.

A kkv-k aktivitását a felhívás tervezete néhány 2020-as adattal illusztrálja: ebben az évben az ajánlatot benyújtó kkv-k 86 százaléka legfeljebb 10 alkalommal pályázott, 39,4 százalékuk pedig az egész naptári évben mindössze egyszer.

A Miniszterelnökség adatai alapján a kkv-k 2020-ban (uniós és nemzeti eljárásrendben összesen) a szerződések 81,7 százalékát nyerték el, azonban ez az arány érték alapon mindössze 49 százalék. A kkv-k közbeszerzéseken részvétele és nyertessége tekintetében az uniós tagállamok közötti összehasonlításban Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el.

Hogyan javulhatnak a kkv-esélyek?

A fentiek alapján a közbeszerzésekben részt vevő kkv-k száma és az ajánlattételi aktivitásuk is növelhető – vonja le a következtetést a kiíró. Hogyan? „A gazdasági szereplők, és különösen a kkv-k esetén cél, hogy kompetenciáikat mind a közbeszerzési tevékenységek terén, mind a közbeszerzéshez kapcsolódó technikai ismeretek terén fejlesszük, és ezáltal csökkentsük a részvételük akadályait” – olvashatjuk a felhívásban. A felhívás által támogatott projekt így három pilléren nyugszik:

– E-learning tananyag kidolgozása és ingyenesen elérhetővé tétele gazdasági szereplők számára a közbeszerzési eljárásokban való részvétel témájához kapcsolódóan (ajánlattétel, jogorvoslatok, szerződés teljesítése).

– A közbeszerzésekben való részvétel könnyítése érdekében az ajánlattételhez, szerződés teljesítéséhez és jogorvoslathoz kapcsolódó ingyenes oktatási alkalmak megszervezése országosan, illetve online a kkv-k számára külső szolgáltató bevonásával.

– Az EKR használatával kapcsolatos e-learning tananyag elérhetővé tétele és ingyenes oktatási alkalmak megszervezése országosan a gazdasági szereplők számára az EKR üzemeltetője részvételével.

 

vissza