VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Meglepően magas kamatot adnak a bankok a vállalati betétekre

2023.08.03.

Meglepően magas kamatot adnak a bankok a vállalati betétekre

Elképesztő összegeket dobnak ki a vállalkozások az ablakon akkor, ha nem gondoskodnak az akár csak pár napig vagy hétig szabad pénzeszközeik lekötéséről. Ennek a legegyszerűbb – és egyben gyakorlatilag költségmentes módja – a vállalati betét. Ezekre a bankok jelenleg bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek, ami a Bankmonitor vállalati hitelezési szakértői szerint éves szinten milliós bevételt jelenthet egy vállalkozásnak.

A közel 0 százalékos kamatok időszakában még érthető volt, hogy kevés figyelmet fordítottak a vállalkozások a pár napig vagy hétig szabad pénzeszközeik megfelelő elhelyezésére, hiszen a lekötéssel elérhető hozam minimális volt. Nagyot fordult azonban a világ, az elmúlt másfél évben felerősödő – és még mindig 20 százalék fölötti – infláció arra kényszerít mindenkit, hogy meglévő forrásai értékének megőrzésére aktívan figyeljen.

Már rövid távra is elérhető kétszámjegyű kamat

Az már többnyire egyértelmű a vállalkozások számára, hogy az egy-két hónapon belül fel nem használt források elhelyezéséről gondoskodniuk kell, ám a rövidebb időtávra szabad likviditások befektetése már kevésbé egyértelmű. Ennek elmaradása bár nem jelenik meg a pénzügyi kimutatásokban, éppen úgy eredményrontó tétel, mintha a vállalkozás drágán venne alapanyagot, vagy nem hajtana be egy jogos követelést. Ráadásul a likvid források rendkívül egyszerűen és gyakorlatilag költségmentesen elhelyezhetők rövid távra is, köszönhetően a szinte minden banknál elérhető vállalati betéteknek.

Fontos ugyanakkor, hogy a kamatokat a nagyobb, több százmillió forint éves árbevételű vállalkozásoknak nem a banki kondíciós listákban érdemes keresniük, ehelyett a cég banki kapcsolattartójától célszerű ajánlatot kérniük.

Sok vállalkozást lep meg a vállalati betétekre vonatkozó konkrét ajánlat: már néhány napos, egy-két hetes időtávra is bőven kétszámjegyű kamatot fizetnek a bankok. A Bankmonitor vállalati hitelezési szakértői kiszámolták, milyen pénzügyi előnyt jelent ennek kihasználása jelenleg.

Mennyit lehet nyerni kis odafigyeléssel?

Vegyünk példaként egy vállalkozást, amelynek vevői minden hónapban 100 millió forintot fizetnek a megrendeléseik után az adott hónap 28. napján. Az 50 millió forintos bérleti díjat azonban csak a következő hónap 28. napján, a munkabéreket pedig a következő hónap 5. napján kell megfizetni, az adók és járulékok befizetésének határideje pedig a hónap 12. napja. A példában abból indultak ki a szakértők, hogy az utóbbi két tétel 30, illetve 20 millió forintot jelent a cégnek.

Eszerint a vállalkozás a befolyó 100 millió forintból egy hétre 30, két hétre 20, egy hónapra pedig 50 millió forintot tud lekötni. Ilyen összegekre jelenleg 12,8 (1 hét), 12,9 (2 hét) és 13 (1 hónap) százalékos kamat érhető el reálisan. Ez összegszerűen havi 716 667 forint, éves szinten pedig 8,6 millió forint kamatbevételt jelent. Ennyit hozhat egy apró odafigyelés.

A konkrét betéti ajánlatok összeghatáronként és bankonként persze érdemben eltérhetnek, a jelenlegi kamatszintek mellett azonban mindenképpen élni kell ezzel a lehetőséggel. Jó tudni, hogy a bankok mennyiségi kedvezményekkel dolgoznak: minél nagyobb egy vállalkozás, annál jobbak az alkupozíciói a bankoknál. Egy többszáz millió forintos árbevételű cégnél pedig már egyedi árat lehet elérni.

Megtakarítási lehetőségek egy kis odafigyeléssel

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai alapján a vállalkozások jelentős része nem fordít megfelelő figyelmet arra, hogy a tevékenységéhez, bankolási szokásaihoz optimálisan illeszkedő bankszámlacsomagot válasszon. Ebből eredően sokan fizetnek jóval többet a pénzügyi szolgáltatásokért annál, mint amennyibe egy testre szabott megoldás kerülne. A feleslegesen használt folyószámlahitel, a nem megfelelő árfolyamon lebonyolított devizaváltás évente szinte észrevétlenül vihet el milliókat, pedig ezek a problémák könnyen orvosolhatóak.

Az optimális szolgáltatások kiválasztása ugyanakkor nem egyszerű, hatékony segítséget jelenthet egy felkészült tanácsadó támogatása, aki jól ismeri az egyes bankoknál elérhető lehetőségeket.

vissza