VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jelentősen csökkennek a földgáztárolás díjai április 1-től

2024.02.06.

Jelentősen csökkennek a földgáztárolás díjai április 1-től

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban tette közzé a 2024/2025-ös tárolói évre szóló földgáztárolási díjak mértékét.

A 2024. április 1-jétől alkalmazandó díjakat a MEKH a hatályos jogszabályok, valamint a földgáztárolási díjak évenkénti megállapításának rendszeréről szóló Módszertani útmutató alapján határozta meg – olvasható a MEKH közleményében.

Az új díjak a válság előtti díjszintek felett vannak, de jelentősen mérséklődtek az előző időszakhoz képest: a betárolási díj 58 százalékkal, a kitárolási díj 60 százalékkal, míg a tárolói kapacitásdíj konstans eleme 18 százalékkal csökken éves alapon.

A földgáztárolási díjak kiszámítása során a MEKH figyelembe vette többek között az inflációs mutatókat, a tárolói kapacitáslekötésekre és a ki- és betárolt földgázmennyiségekre vonatkozó historikus adatokat és modellszámításokat, a tároló által felhasznált energia költségének változásait, valamint a földgáztárolói tevékenység végzéséhez szükséges CO2-kvóták költségét.

A lakossági földgázfelhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatás rendszerén keresztül, szabályozott végárakon történik, ezért a földgáztárolási díjak változása nem érinti a lakossági felhasználókat – hangsúlyozza a MEKH közleménye.

A MEKH határozata itt elérhető. (Ha valaki a konkrét összegekre kíváncsi, csalódni fog, azok ugyanis a közzétett határozatban ki vannak takarva – a szerk.)

vissza