VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jegybanki elemzés az inflációról

2023.04.13.

Jegybanki elemzés az inflációról

A márciusi adatokat Rippel Géza, az MNB szakértője tekintette át.

2023 márciusában már második hónapja csökken a hazai infláció, éves összevetésben 25,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A maginfláció ugyanakkor 25,7 százalékra emelkedett, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 25,6 százalékon alakult.

Az infláció 0,2 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben az üzemanyagok (-0,3 százalékpont) és a feldolgozott élelmiszerek (-0,2 százalékpont) járultak hozzá. Ezzel szemben az előző hónaphoz képest az éves bázisú maginfláció 0,5 százalékponttal emelkedett. A maginfláció emelkedése elsősorban a piaci szolgáltatások inflációjának gyorsulására vezethető vissza.

Az iparcikkek árai 1,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest (6. ábra), így a termékcsoport éves inflációja 19,4 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a tartós iparcikkek árai már mérséklődést mutattak havi összevetésben (mínusz 0,3 százalék), ami elsősorban az új és használt személygépjárművek árcsökkenésének köszönhető.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal nőttek, ami januárhoz hasonlóan a telekommunikációs szolgáltatások egyedi áremeléséhez kapcsolódott. A piaci szolgáltatások éves árindexe 18,5 százalékra emelkedett.

A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja harmadik hónapja lassul, így 42,6 százalék volt márciusban. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe enyhén mérséklődött. Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a tejtermékek, kenyér és pékáru, valamint a margarin magyarázta. Februárhoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,5, míg a feldolgozott élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek.

Az alkohol, dohány termékkör ára februárhoz képest 0,9 százalékkal nőtt.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai februárhoz képest 1,1 százalékkal csökkentek. A termékkörön belül a vezetékes gáz ára mérséklődött februárhoz képest. A gáz átlagos árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá. (MNB)

vissza