VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jegybanki elemzés a februári inflációs adatokról

2023.03.09.

Jegybanki elemzés a februári inflációs adatokról

A januári 25,7 százalékot követően februárban éves összevetésben 25,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az adatokat Rippel Géza, az MNB szakértője vette sorra.

Az infláció 0,3 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben az üzemanyagok (mínusz 0,5 százalékpont) és a feldolgozott élelmiszerek (mínusz 0,2 százalékpont) járultak hozzá.

Az iparcikkek árai 1,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, így a termékcsoport éves inflációja 19,2 százalékra emelkedett. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal nőttek, ami érdemben elmaradt a januári árváltozástól. Februárban is jelentős volt az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk), valamint az egészségügyi szolgáltatások hozzájárulása a piaci szolgáltatások havi áremelkedéséhez.

A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,8 százalék volt.

A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja második hónapja lassul, így 43,3 százalék volt februárban. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe enyhén mérséklődött. Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a kenyér és pékáru, a felvágottak, valamint a sajt és a margarin magyarázta. Januárhoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,3, míg a feldolgozott élelmiszerek árai 1 százalékkal emelkedtek.

Az alkohol, dohány termékkör ára januárhoz képest 3,7 százalékkal nőtt. A dohánytermékek januári jövedékiadó-emelése az adatok szerint februárra közel teljes mértékben begyűrűzött az árakba.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai januárhoz képest 0,4 százalékkal csökkentek. A termékkörön belül a vezetékes gáz ára mérséklődött januárhoz képest. A gáz átlagos árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutatók februárban enyhén mérséklődtek az előző hónaphoz képest. A kiskereskedelmi értékesítési árakra, illetve a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások csökkenése folytatódott.

(MNB)

vissza