VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Januártól lehet pályázni hálózati energiatárolók telepítésére

2023.11.14.

Januártól lehet pályázni hálózati energiatárolók telepítésére

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél” című (RRF-6.5.1-23) felhívás.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 62 milliárd forint.

Támogatási kérelmeket 2024. január 15-től február 5-ig nyújthatnak be azok a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok, vállalkozások, amelyek rendelkeznek érvényes műszaki gazdasági tájékoztatóval (MGT), vagy hálózati csatlakozási engedéllyel a pályázóra és az adott projekt telephelyére vagy telephelyeire vonatkozóan – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon. [Maga a felhívás szokatlan módon nem jelent meg, egyelőre „Előkészítés alatt” áll. A tavasszal társadalmi egyeztetésre bocsátott felhívástervezet ugyanakkor még elérhető itt. A tervezet szerint a forrást az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosítja.]

A pályázat vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására. „Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit” – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

vissza