VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Itt a bejelentés: mentőcsomagot dob a cégeknek a kormány az elszálló kamatok miatt

2022.10.24.

Itt a bejelentés: mentőcsomagot dob a cégeknek a kormány az elszálló kamatok miatt

Rendkívüli időpontban tartott kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton, aki a gazdaságfejlesztésért felelős a magyar kormányban.

Előzmények: életjeleket mutató forint, EU-csúcs az energetikáról, gyármentő program

A héten visszaerősödött a forint az euró ellenében miután a jegybank egy hete pénteken gyakorlatilag kamatot emelt a forint védelmében (a kamatfolyosó újra kinyílt, az alapkamat maradt). Emellett Brüsszelben a legfontosabb téma, hogy az EU hogyan néz szembe az energiaválsággal és milyen módon vet ki további szankciókat az orosz energiahordozókra és/vagy határoz meg ársapkát az orosz gázra, hogy ne lehetetlenüljön el a magas árak miatt az európai gazdaság. A csütörtök-pénteki EU-csúcs erről szólt, az orosz gáz ársapkája kapcsán továbbra is megosztottak a 27-ek, erről egyelőre nem született döntés. Körvonalazódni látszik egy árképzési index, amivel elejét vennék, hogy elszálljon a gázár és talán az ársapkát ellenzőknek is megfelelhet.

Egyelőre arról született megállapodás, hogyha lesz is ársapka, az a hosszú távú szerződéseket nem érinti majd, ez többek között Magyarország számára jelent felmentést, hiszen hosszú távú szerződédünk van az oroszokkal.

Az Orbán-kormány már többször jelezte, hogy nem fog további energetikai szankciókat megszavazni Oroszország ellen.

Gyármentő programot indít a kormány: első körben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz – ezt egy Facebook-videóban ma reggel jelentette be Szijjártó Péter, külügyminiszter.

A legfontosabb bejelentések:

A kormány új narratívát folytat: a háborús inflációt már következetesen „szankciós inflációnak” nevezték a tájékoztatón.

  • Az Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) és a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) javaslatára kiterjesztik a kamatstopot a kkv-kra, a június 28-ai állapotoknak megfelelően, 7,78 százalékos szintre viszik le a kamatot a változó kamatozású hitelek esetében, jövő év július 1-éig lesz érvényben. 60 ezer kkv-t érint, közel 2000 milliárdos állományt. November 15-től él a kamatstop.
  • Meghosszabbítják a Széchenyi Kártyaprogramot: jövő év első félévében folytatódik, a kamata 5 százalékra emelkedik január 1-től (addig 3,5% marad), a termékek körét ugyanakkor szűkítették: beruházási, forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel kártya marad meg és folyószámlahitel. A futamidő alatt nem fognak átárazódni ezek a hitelek, a kamat fix marad.
  • Nagy: a recessziót el szeretnénk kerülni, bízunk benne, hogy jövőre 1 százalékos lehet a növekedés, mondta a miniszter.
  • Hitelmoratórium: az egy alternatíva volt, vagy moratórium vagy kamatstop. A gond a változó kamatozású hitelekkel van, erre megfelelőbb a kamatstop Nagy szerint, mert célzottabb beavatkozás. A fix kamatozású hiteleket felvevők jellemzően nagyon kedvező kamatszint mellett jutottak finanszírozáshoz korábban (jegybanki hitelprogramok, Széchenyi Kártya).
  • Napelem és betáplálás: hétfőn jelenik meg a kormányrendelet, aki előjegyzésben van, az még bent marad a bővítésben. A hálózati felújításra van már terv, ha Brüsszelből kapunk pénzt, akkor majd el is indulhat.
  • Családtámogatás: a kormány ezeket fenn akarja tartani, egy hónapon belül jönnek ki a részletekkel, megvizsgálják az eddig hozott lépések hatását, működőképességét. Arra nem válaszolt, hogy a családi otthonfelújítási program marad-e jövőre is.
  • Ársapkák: Nagy azt mondta, hogy amíg nem lesz egyszámjegyű az infláció, addig maradhatnak.
  • Aki hitelez, kevesebb bankadót fog fizetni, ezt még kidolgozzák – jelentette be Nagy Márton.
  • Gyármentő-program – ezt már Szijjártó bejelentette, nem részletezték.
  • Brüsszel: jó kompromisszum született a csúcson, a kormány elégedett. Gulyás bízik benne, hogy a napi jegyzésekben látszódni fognak a gáz- és áramtőzsdéken a mostani brüsszeli lépések.
  • Finn és svéd NATO-csatlakozás: Országgyűlés előtt a jogszabályok, az őszi ülésszakban döntés születhet erről. Decemberig Magyarország ratifikálhatja a bővítést.
  • Pedagógus szakszervezetek: baloldali pártokkal kampányolnak, Gulyás szerint a baloldali pártok a pedagógus-fizetésemelés ellen dolgoznak.
  • Dunaferr: a cél a cég megmentése, az állam akár meg is venné, de lehet, hogy ezzel a szankciókat megsértenénk. Vizsgálják az ügyet.

 

vissza