VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ha a bankokon múlik, nem változnak az év végéig a vállalati hitelfeltételek

2023.08.06.

Ha a bankokon múlik, nem változnak az év végéig a vállalati hitelfeltételek

Az MNB júliusi Hitelezési felmérésére adott válaszok alapján 2023 második negyedévében a hitelintézetek összeségében változatlanul hagyták az üzleti célú ingatlan- és a vállalati hitelfeltételeket, és ezeken a következő fél évben sem terveznek módosítani.

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévben kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy a hitelkereslet és a hitelkínálat aktuális változásairól beszámoljanak. Az MNB 2023 második negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2023. július 1. és 18. között válaszoltak.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2023 második negyedévében a bankok összességében nem változtattak a vállalati hitelfeltételeken egyik vállalatméret-kategóriában sem. A válaszadók nettó értelemben vett 22 százaléka azonban a bizonytalan gazdasági kilátásokra és iparágspecifikus problémákra hivatkozva növelte a felárakat a nagyobb vállalatok körében. A bankok 2023 második felében sem terveznek jelentősen változtatni a vállalati hitelsztenderdeken, de a kockázatosabb hiteleken lévő prémium emelését nettó 28 százalékuk helyezte kilátásba a megváltozó kockázati tolerancia miatt. A tőke- és likviditási helyzet egyik válaszadó bank esetében sem hatott a feltételek szigorítása irányába, amely továbbra is bőséges hitelezési kapacitásról árulkodik.

A második negyedévben a bankok nettó 14 százaléka a hitelkereslet élénküléséről számolt be a vállalati szegmensben, a devizahitelek iránt enyhén nagyobb arányban, mint a forinthitelek iránt. A korábbi negyedévekhez hasonlóan – ugyan csökkenő mértékben, de – folytatódott a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet visszaesése, míg a rövid lejáratú vállalati hitelek esetében a bankok 65 százaléka tapasztalt keresletélénkülést a második negyedévben. A következő fél évben a bankok nettó 27 százaléka élénkülő keresletet vár a vállalati hitelek iránt, és a hosszú lejáratú hitelek esetében is nettó 12 százalékuk számít a kereslet növekedésére.

2023 második negyedévében az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjeit szintén változatlanul hagyták a bankok, melyen előretekintve sem terveznek változtatni, mindössze nettó 9 százalékuk szigorítana a lakásprojektek és irodaházak finanszírozási feltételein. A második negyedévben a lakásprojekt-hitelek iránt a megkérdezett bankok nettó értelemben vett 32 százaléka csökkenő, míg a logisztikai központok esetében nettó 31 százaléka élénkülő keresletről számolt be. A harmadik és negyedik negyedévben a bankok 24 százaléka a logisztikai központok kivételével visszaeső keresletre számít az üzleti célú ingatlanhitelek esetében. (MNB)

vissza