VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gazsi Attila: A VOSZ új projekten dolgozik a munkaerő dinamizálására

2024.02.13.

Gazsi Attila: A VOSZ új projekten dolgozik a munkaerő dinamizálására

Magyarországon növekszik az importált munkaerő, miközben évek óta probléma a magyar munkavállalók külföldre távozása. A folyamat célzott intézkedésekkel és forrásbevonással visszafordítható, addig azonban a hazai vállalkozások zavartalan működéséhez elengedhetetlen a vendégmunkások alkalmazása.

„A hazai munkaerőpiacban jelentős kiaknázatlan potenciál rejlik, amelyet a szakképzés, a társadalmilag hátrányos csoportok integrációja és az atipikus foglalkoztatási formák támogatásával lehet mobilizálni. A kidolgozás alatt álló Megújuló munkaerő projektünk olyan intézkedéseket javasol, amelyek az oktatástól kezdve a felnőttképzésig és a munkaerőpiaci reintegrációig terjednek, célzottan támogatva a munkaerőpiaci részvételt” – mondta Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökhelyettese a Portfoliónak adott interjúban.

Mint mondta: „a munkaerőpiac dinamizálásának kulcseleme a külföldön dolgozó magyar munkavállalók haza csábítása, hiszen visszatérésük új készségekkel, magasabb hatékonysággal, fejlett módszerekkel és ipari gyakorlatokkal növelheti a hazai munkaerő termelékenységét. Ennek érdekében a döntéshozók részéről célzott ösztönzők és támogató programok kialakítása szükséges, amelyek megkönnyítik az érintettek hazatérését és integrációját. Ez sokrétű és hosszú kifutási idejű vállalkozás, amely nem spórolható meg, amennyiben a munkaerőpiac dinamizálása a cél. Ez magában foglalja a vállalkozások erőfeszítései mellett a pénzügyi ösztönzőket, a szociális-integrációs programokat és a kormányzati és önkormányzati intézkedéseket is.”

A piaci szereplők és az állam részéről is indokolt az áldozatvállalás, érdemes ezekre a feladatokra külön figyelmet fordítani, és a célzott forrásbevonás is elengedhetetlen ahhoz, hogy a külföldön dolgozó magyarok hazajöjjenek” – mondta a VOSZ elnökhelyettese.

Szerinte a gazdaság növekedése egy ideig biztosan elképzelhetetlen a külföldi munkavállalók bevonása nélkül. A be nem töltött álláshelyek száma folyamatosan növekszik, az importált munkavállalók nem elveszik a magyarok munkáját, hanem segítik fenntartani az itthoni vállalkozások működését és fejlődését, és hozzájárulnak újak létrejöttéhez.

Gazsi Attila úgy látja, hogy célcsoportos programként az 55 éven felüli korosztály munkerőpiaci mozgósítása szintén kiemelt fontosságú, mert tapasztalatuk és munkaerő-piaci potenciáljuk jelentős mértékben hozzájárulhat a gazdaság erősítéséhez. A nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatos tapasztalataik azt mutatják, hogy az idősebb kollégák értékes erőforrást jelentenek, emellett szociális szempontból is rendkívül hasznosnak bizonyultak.

VOSZ

vissza