VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Földadó: fizessek vagy ne fizessek?

2023.08.10.

Földadó: fizessek vagy ne fizessek?

Az Országgyűlés eltörölte a földadót, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. Mit tegyen az, aki olyan településen lakik, ahol már kivetették a földadót? Válaszol az RSM Hungary szakértője.

Miért vezették be a földadót?

Sokan kaptak az év elején értesítést arról, hogy a települési önkormányzat földadót vetett ki rájuk 2023 január 1-től. Mi állhatott az új adónem bevezetése mögött? Nem titok, hogy az önkormányzatokat sem kímélete a rezsiválság, pedig még csak most kezdenek magukhoz térni a koronavírus okozta bevételkiesésből.

Ezért sok településen próbálják a bevételeket növelni, amelyre két eszköz van: vagy a már meglévő adóterheket emelik meg, vagy új adótárgyakra vetnek ki adókötelezettséget. Így történt, hogy egyre több településen jelent meg a földadó, mint – többek között – a helyi termőföldek tulajdonosait sújtó közteher.

Tiltakoztak a gazdák

Az új adónem nagy felháborodást keltett a gazdák körében, rögtön jelezték is, hogy ez a típusú adókötelezettség csak tovább fogja növelni az alapélelmiszerek árait is, hiszen aki csak tudja, továbbterheli azt a végső fogyasztókra.

Földadó kivezetése

A kormány július elején lépett: törvénybe foglalta, hogy a termőföldre nem vethetnek ki adót az önkormányzatok. A törvényhozásnak azonban sajátossága, hogy csak bizonyos átfutási idővel léphetek hatályba az új rendelkezések. Földadót tehát termőföldre 2023. szeptember 1-től lesz tilos kivetni. A törvény továbbá arra is kötelezte az önkormányzatokat, hogy szeptember 2-ig igazítsák a helyi adó rendeletüket az új törvényhez, azaz legkésőbb ekkor mindenhol eltörlik a földadót.

Mi történik a befizetett földadóval?

Ugyan a földadót kivetését megtiltó törvény csak 2023. szeptember 1-től lép hatályba, még sem kell elkeserednie senkinek. Ugyanazon a napon, amikor a földadót eltörlő törvényt elfogadták, a kormány új rendeletet is hozott, amelyben kötelezte az önkormányzatokat az eddig beszedett földadó visszafizetésére.

Ha tehát eddig nem fizetett földadót, most már ne is tegye! Ha pedig fizetett, akkor érdemes kapcsolatba lépnie az Önkormányzattal, hogy mindenképp megtalálják a jogosan visszajáró összeget.

vissza