VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Erősebb szociális védőhálót az önálló vállalkozóknak! – kéri az Európai Tanács

2023.10.10.

Erősebb szociális védőhálót az önálló vállalkozóknak! – kéri az Európai Tanács

A tagállamoknak megfelelő szintű védelmet kell biztosítaniuk az önálló vállalkozók számára, garantálva a tisztes megélhetést és megelőzve a dolgozói szegénységet.

Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá az önálló vállalkozók szociális védelméről.

„Az önálló vállalkozók az európai gazdaság és innováció kulcsfontosságú szereplői, ezért Európa-szerte biztosítanunk, illetve javítanunk kell szociális védelmüket annak érdekében, hogy tisztességes munka- és életkörülményeket nyújthassunk számukra. A társadalmi szempontból erős, szociális irányultságú Európa most minden eddiginél fontosabb” – idézi a Tanács közleménye José Luis Escrivát, Spanyolország ügyvezető szociális biztonsági, migrációs, és a társadalmi befogadásért felelős miniszterét.

2022-ben a tagállamok több mint felében az önálló vállalkozókra nem terjedt ki a szociális védelem valamennyi ága. Az EU-ban például több mint 15 millió önálló vállalkozó nem részesül munkanélküli ellátásban.

Az új munkavégzési módok, például a távmunka, a távoli helyről történő vagy a platformalapú munkavégzés megjelenésével egyre fontosabb biztosítani, hogy az önálló vállalkozók hozzáférjenek a szociális védelemhez. Emellett egyre többen ötvözik vagy váltogatják a függő munkaviszonyokat és az önfoglalkoztatást.

Mindezek alapján a Tanács felkéri a tagállamokat, hogy szüntessék meg a nemzeti rendszereiken belül a szociális védelem tekintetében még fennálló különbségeket annak érdekében, hogy javuljon az önálló vállalkozók szociális védelemhez, mindenekelőtt a munkanélküli és a betegségi ellátásokhoz való hozzáférése. A tagállamoknak emellett megfelelő szintű védelmet kell biztosítaniuk az önálló vállalkozók számára, garantálva a tisztes megélhetést és megelőzve a dolgozói szegénységet. Ezenkívül növelniük kell a szociális védelmi rendszerek átláthatóságát, és megfelelő nemzeti szintű adatgyűjtést kell biztosítaniuk a szociális védelmi intézkedések tekintetében.

vissza