VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Családi kedvezmény: kedvező változás augusztus 1-től

2023.08.13.

Családi kedvezmény: kedvező változás augusztus 1-től

Augusztus 1-től kedvezően változnak a családi kedvezmény érvényesítésének szabályai a családi kedvezményre saját jogon jogosultak, illetve a rokkantsági járadékban részesülők számára – hívja fel a figyelmet a NAV.

A családi kedvezményt a családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozóik közül egy személy érvényesítheti a felek döntése szerint.

Eddig a jogosult felek közül csak az érvényesíthette az szja-bevallásban a családi kedvezményt, aki azt év közben adóelőleg-nyilatkozat alapján igénybe vette.

A változást követően azonban a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozó által év közben igénybe vett családi kedvezményt az szja-bevallásban más jogosult érvényesítheti. Ilyen esetben felmerülhet, hogy annak, aki év közben ilyen jogcímen igénybe vette a családi kedvezményt, azt vissza kell fizetnie.

Ez azt jelenti, hogy az érintettek megváltoztathatják a kedvezményt érvényesítő személyére vonatkozó évközi döntésüket. Ezt első alkalommal a 2023. évi szja-bevallásban tehetik meg.

NAV

vissza