VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Bajban a magyar termőtalaj

2024.03.20.

Bajban a magyar termőtalaj

Figyelemfelkeltő kampánynapot tart Magyar Talajtani Társaság (MTT).

Március 20-án a termőföld állapotára és fontosságára szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét: ahhoz, hogy mélységében is bemutathassák életét és működését, talajszelvényeket ásnak ki az ország mintegy ötven pontján.

Sajnos az intenzív művelési technológiák miatt Magyarország nagy részén fokozatosan esik vissza a termőképesség, valamint víz- és szénmegkötő kapacitás. Ez a talaj szervesanyag-tartalmának csökkenésére és a talajszerkezet leromlására vezethető vissza.

Dobos Endre, az MTT elnöke kiemelte: a művelésből kivont, a túlművelés és az elhibázott vegyszerhasználat, továbbá a klímaválság miatt eltűnt, tönkrement termőföldek Európában is riasztó arányt mutatnak.

A kontinens talajainak legalább 60-70 százaléka beteg, és nem állnak jól a magyarországiak sem, hiszen a művelt területek 90-100 százaléka érintett a degradációs folyamatokban.

A szervesanyag-tartalom csökkenése nyomán visszaesik a talajban élő hasznos élőlények, például a baktériumok, gombák, földigiliszták száma is, így a talaj nem, vagy csak kismértékben képes regenerálódni. Az intenzív mezőgazdaság ezzel fokozatosan kimeríti a föld széntartalékait, emellett lecsökkenti az olyan mikroelemek arányát is, amelyeket a nitrogénalapú műtrágyázás nem képes pótolni.

A degradált talaj iszapolódik, összetömörödik. A kőkemény felszín kánikulában úgy viselkedik, mint a beton, fokozza a hőséget és az aszályt. Esőben ugyanakkor nem képes magába fogadni a nedvességet, így az jelentős részben elfolyik a területről. A víz elfolyása emellett jelentősen növeli a későbbi aszálykárok kockázatát is.

Dobos Endre hangsúlyozta: a talajszerkezet visszaállítása a regeneratív gazdálkodással érhető el, amely a víz elfolyását 50 százalékkal, az eróziót akár 90 százalékkal is képes mérsékelni, miközben az újból felhalmozódó szervesanyag tartósan szén-dioxidot von ki a levegőből.

A Magyar Talajtani Társaság szakértői a kampányba bekapcsolódó helyszíneken talajszelvényt ásnak ki, és azokat délelőtt 10 órától bemutatják, leírják, miközben mesélnek annak működéséről, és természetesen válaszolnak a megjelentek kérdéseire. Az Agroinform stábja hét helyszínről közvetíti az eseményt: aki szeretne betekintést nyerni az előadásba, csatlakozzon A talaj élete című webináriumhoz, ahol élőben mutatják be a felmérés folyamatát.

A helyszínek pontos címe, a kapcsolattartók és további információk ebben a táblázatban találhatók.

vissza