VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Az NGTT értékelte a magyar kkv helyzetet

2023.09.19.

Az NGTT értékelte a magyar kkv helyzetet

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács értékelte a magyar kis- és középvállalkozói szektor helyzetét és áttekintették a Nemzeti Reform Programot.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy nagyon nehéz az idei év és hatalmas nehézségekkel néz szembe a magyar kkv szektor. Az infláció és a gazdasági stagnálás olyan terheket róhat a mikro, kis-és középvállalkozásokra, amely miatt recesszióval számolhatnak a szektor szereplői. A főtitkár szerint a magyar vállalkozások várják, hogy javuljon a helyzet, és jövőre már egyszámjegyű legyen az infláció. Perlusz László arról is beszélt, hogy a magyar kkv szektorban egyre inkább fókuszba került a fenntartható gazdálkodás és az energiaellátás kérdésköre is. A főtitkár hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a jövőre vonatkozó áram- és gázszerződéseiknél a vállalkozások átlátható információk alapján tudjanak dönteni, és lehetőségük legyen fix és folyóáras ajánlatok közül választani.

A foglalkoztatás szinten tartása kiemelten fontos

A VOSZ főtitkára szerint sikerült magas szinten megtartani a foglalkoztatást, mely a magyar gazdaság stabilitásának egyik alappillére, és ezt az állapotot továbbra meg kell őrizni. Perlusz László arról is beszélt, hogy nem szabad elfeledkezni az anyagilag hátrányosabb helyzetben lévőkről sem, és a minimálbért keresőknek sem szabad “elengedni a kezét”.  A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) napirenden vannak a bértárgyalások, melyek  várhatóan szeptember végén, október elején folytatódnak.

Az eseményen elfogadták azt a memorandumot is, amely az NGTT és a szerb gazdasági és szociális tanács együttműködését szabályozza. A memorandumot a közeljövőben fogják aláírni. “A magyar-szerb kapcsolatoknak talán nincs olyan túl fényes történelmi előképe, mint amilyen lehetne, de a jelene nagyszerű és a jövője is biztató lehet” – fogalmazott az NGTT soros elnöke, Szűcs Attila.

vissza