VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A határokon túli magyar vállalkozókkal is együttműködik a VOSZ

2023.12.03.

A határokon túli magyar vállalkozókkal is együttműködik a VOSZ

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülést csütörtökön Budapesten.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöksége 2019. döntött a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának megalakításáról (KMVNF). A fórum konzultációs közösség kíván lenni, tiszteletben tartva az abban részt vevő vállalkozói szervezetek önállóságát és az érintett országok törvényeit.

Célunk a Kárpát-medencei gazdasági térség létrehozásában való aktív közreműködés, a magyar vállalkozások közötti új üzleti kapcsolatok kialakítása, a meglévő kapcsolatok szorosabbra fűzése, közös gyártás, közös fellépés harmadik piacokon, valamint közös részvétel az uniós pályázatokon – mondta Czomba Csaba, a KMVNF elnöke, a VOSZ társelnöke.

A Fórumhoz eddig 22 határon túli vállalkozói szövetség csatlakozott, az első sorban magyar munkaerőt foglalkoztató tagvállalatok létszáma jelenleg 6337.

Eppel János, a VOSZ elnöke úgy értékelte, hogy a VOSZ-nak komoly értékei vannak, van jövőképük az érdekképviselet, a szolgáltatás és a vállalkozásfejlesztés terén. Kiemelte: önkéntes a tagság, elengedhetetlen a VOSZ függetlensége, ugyanakkor a szervezet munkájának aktivitásán jelentősen javítani kell.

„Fejre állt világban kell felnőni az új feladatokhoz, jól kell tájékozódni, hogy képesek legyünk újrapozícionálni magunkat. Válságkezelő képességünk jobb az európai átlagnál, a magyar vállalkozások ütésállóak” – fogalmazott az elnök, aki a KAVOSZ Zrt. Széchenyi Kártya Programját a szövetség legerősebb szolgáltatásának nevezte.

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó felidézte, hogy a rendszerváltást követően, a privatizáció következtében a magyar gazdaság rendkívül kitetté vált. Ezért helyes volt abba az irányba elindulni, hogy a gazdaságot ne kizárólag a multinacionális vállalatok, hanem a legtöbb embert foglalkoztató kis- és középvállalkozások is meghatározzák. Célként jelölte meg, hogy a regionális kooperációkkal a térség gazdaságainak kitettsége minimalizálódjon, mert így könnyebben lehet átvészelni a válságidőszakokat.

Szili Katalin emlékeztetett, hogy a VOSZ kezdeményezésére az Országgyűlés arról döntött: minden év december első pénteke a Magyar Vállalkozások Napja, mert „illendő fejet hajtani a gazdaságot a vállukon cipelők előtt”. A szülőföldön boldogulás és gyarapodás segítését prioritásnak tekinti a kormány. „A megújuló Európának különösen fontos a közép-kelet-európai régió megerősödése, a hálózatosodásban a Kárpát-medence élen jár, a KMVNF munkájának is köszönhetően. Európa megújulása a Kárpát-medencéből indulhat el” – fogalmazott.

vissza