VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A gazdaságvédelmi akciótervben a VOSZ javaslatai is megjelennek

2019.06.23.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tagjainak javaslatai is megjelennek a kormány gazdasági stratégiájában – mondta az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a szervezet alelnöke.
A május végén bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv több intézkedésében is megjelennek a VOSZ által képviselt vállalkozások javaslatai.

A szövetség folyamatosan gyűjti a vállalkozások javaslatait, amelyek közül tavaly több mint 40-et juttattak el a Pénzügyminisztériumhoz és az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. A vállalkozók jellemzően az adózás egyszerűsítését, illetve az adónemek számának, mértékének csökkentését, valamint a bürokratikus terhek enyhítését szorgalmazták – mondta el az Üzletem.hu-nak Ádám Imre, a VOSZ alelnöke.
A kiva és a szociális hozzájárulási adó csökkentése – utóbbi már a 2016-os bérmegállapodásban is szerepelt – szintén ebbe a sorba illeszkedik. A szocho mérséklése csökkenti az adóéket, de a vállalkozások egy részét a minimálbér, illetve a garantált bérminimum idei és jövő évi, egyaránt 8–8 százalékos emelése így is nehéz helyzetbe hozza – hangsúlyozta Ádám Imre. A bérköltség emelkedésével nő a munkaerőköltség, a vállalkozások büdzséjének szűkössége miatt a beruházások, fejlesztések lehetősége viszont csökken. A legnehezebb helyzetbe a belföldre termelő, kevéssé tőkeerős cégek kerülnek, amelyek különösen súlyos dilemmával szembesülnek: egyrészt meg kell tartaniuk a munkaerőt, amihez a multik és a külföld „elszívó hatása” miatt folyamatosan emelniük kellene a béreket, másrészt lépést kell tartaniuk a technológiai fejlődéssel, erősíteniük kell versenyképességüket, amihez viszont beruházásokra van szükség. A kettő egyszerre sajnos nem megy mindenkinek – jegyezte meg a VOSZ alelnöke. A hazai vállalkozásoknál jóval nagyobb termelékenységgel dolgozó multinacionális cégek esetében ez a dilemma kevésbé súlyos, ahogy könnyebb helyzetben vannak az exportra termelő vállalatok is, amelyek eredményességét, bevétel-növekedését a forint gyengülése is támogatja – tette hozzá.
A szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentése növeli a szektor versenyképességét – hangsúlyozta Ádám Imre. Az itt működő vállalkozásoknak dönteniük kell: vagy az áraikat csökkentve válnak népszerűbbé, vagy a dolgozóik megtartására és fejlesztésre fordítják a náluk maradó összeget. „Mivel a munkaerőhiány itt is rendkívül súlyos probléma, többségében a második lehetőség valószínűsége a nagyobb.”
Új lehetőségek nyílhatnak meg a vállalkozások előtt azzal, hogy a kistelepüléseken a lakásépítések, lakásberuházások áfáját 5 millió forintig visszatérítik. Ez nem csupán az építőipar lendületének megtartását segíti, de növeli a falvak munkaerő-megtartó erejét is azáltal, hogy több városi céget telephelyének vidékre költöztetésére sarkallhat.
A kutatásra-fejlesztésre szánt támogatás megemelése Ádám Imre szerint is jó irányba tett – a beszállítóvá válás lehetőségének és a versenyképesség növelése érdekében elengedhetetlen – lépés. A VOSZ alelnöke szerint ezen a téren érdemes lenne megfontolni K+F források még további növelése mellett egy ehhez kapcsolódó célzott társaságiadó-kedvezmény bevezetését is.
A beruházások támogatása érdekében szükség volt a hitelezés támogatására is, amely a gazdaságvédelmi akciótervben a Garantiqa Hitelgarancia és az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány tőkeemelésben jelenik meg. Ez javítja a kisebb tőkeerejű vagy szerényebb fedezettel rendelkező vállalkozások esélyeit. A kisebb garanciaösszegek esetében azonban célszerű lenne tovább egyszerűsíteni az eljárást, amivel a hitelfelvétel gyakran elhúzódó folyamata rövidülhetne – tette hozzá Ádám Imre.

vissza