VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós pályázat ösztönzi a kkv-k közbeszerzési részvételét

2023.04.20.

Uniós pályázat ösztönzi a kkv-k közbeszerzési részvételét

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Kkv-k közbeszerzési részvételét ösztönző támogatás” című (RRF-9.5.1-23) felhívás.

A támogatásból magyarországi közbeszerzési eljárásban elkészített ajánlat elkészítésének költségeit lehet fedezni (tételes költségelszámolás nélkül). A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,09 milliárd forint; a forrást a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz biztosítja. Egy pályázó 600 ezer forintot igényelhet, így összesen 1816 mikrovállalkozás, illetve kkv nyerhet támogatást. Egy pályázó csak egyszer részesülhet támogatásban.

A felhívás „a kkv-k vállalkozásfejlesztése és nemzetközivé válása, beleértve a termelő beruházásokat is” általános célkitűzés égisze alatt valósul meg. Ennek keretében „létre kell hozni egy olyan támogatási rendszert, amely objektív, megkülönböztetés mentes és átlátható kiválasztási kritériumok alapján közvetlenül a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak kifizetendő átalány költségtérítést biztosít a közbeszerzési eljárásokban való részvételükkel kapcsolatos költségek után annak érdekében, hogy elősegítse a közbeszerzési eljárásokban való részvételüket és megszüntesse a részvétel akadályait” – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban. A támogatási rendszer keretében nyújtott pénzügyi támogatásnak különösen a felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadók igénybevételével összefüggő költségek térítésére kell kiterjednie, de nem fedezheti az egyes vállalkozások közbeszerzésben való részvétellel kapcsolatban felmerülő összes költségét.

A támogatási kérelmet a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2025. december 31-ig lehet benyújtani. A forrás kimerülése esetén a Nemzeti Hatóság a palyazat.gov.hu felületen közleményt tesz közzé a pályázati felhívás lezárásának idejéről.

Támogatási kérelmet olyan mikro-, kis- vagy közepes vállalkozás nyújthat be, amely megfelel a felhívásban lefektetett kritériumrendszernek, és amely

  • a támogatási kérelemben szereplő közbeszerzési ajánlat benyújtását megelőző 12 hónapnál korábban jött létre; valamint
  • a támogatási kérelemben szereplő közbeszerzési ajánlat benyújtását megelőző 12 hónapban nem nyújtott be ajánlatot magyarországi közbeszerzési eljárásban.

Amennyiben a támogatási kérelemben szereplő közbeszerzési ajánlat több ajánlattevő közös ajánlataként került benyújtásra, úgy támogatási kérelmet kizárólag a közös ajánlattevők képviseletében eljáró szervezet nyújthat be. Ebben az esetben a közös ajánlattevők valamennyi tagja meg kell hogy feleljen a felhívás feltételeinek.

Forrás: KAVOSZ

vissza