VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Újra egyszámjegyű az alapkamat

2024.02.28.

Újra egyszámjegyű az alapkamat

A 75 bázispontos sorozatot „átmenetileg meggyorsítva” 10-ről 9 százalékra csökkentette az alapkamatot február 27-i ülésén a Monetáris Tanács.

„A magyar gazdaságban a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony. Az ország kockázati megítélése a folyó fizetési mérleg javulása következtében a változékony globális hangulat közepette is tovább javult. A Monetáris Tanács megítélése szerint mindezek lehetővé teszik az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását” – olvasható az MNB közleményében.

Az elmúlt hetekben a gazdaság több szereplője is érvelt az alapkamat nagyobb léptékű csökkentése mellett. Perlusz László, a VOSZ főtitkára például így fogalmazott: „A gazdaság szenved a magas kamatszinttől, hiszen az kitermelhetetlen kamatköltséget jelent. Elemzéseink azt mutatják, hogy komolyabb kamatcsökkentésre lenne szükség, amely jó lenne vállalkozónak és alkalmazottnak egyaránt és ettől nem térne vissza az infláció sem.”

vissza