VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: „konstruktív és párját ritkító megbeszélésen vagyunk túl”

2023.09.28.

Perlusz László: „konstruktív és párját ritkító megbeszélésen vagyunk túl”

Sok területen sikerült megegyezni – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a szakszervezetek és a munkaadók szerdai egyeztetéséről, amelynek tárgya az idei bérkompenzáció és a jövő évi minimálbér volt.

Perlusz László szerint szerint több területen sikerült egyezségre jutni – számolt be a Világgazdaság. Egyrészt megbeszélték az idei kompenzáció lehetőségét a legkisebb keresetűeknél, amire két héten belül egy közös javaslatot dolgoznak ki a munkavállalói oldallal együtt. Másodsorban egyeztettek a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelésének szempontjairól. Harmadrészt tárgyaltak a négyéves, 2027-ig szóló bérfelzárkóztatási program koncepciójáról is. Erről a főtitkár elmondta: konkrét emeléseket nem fog tartalmazni, legfeljebb a jövő évi esetében, azaz minden évben ugyanúgy le fognak ülni egyeztetni a felek. „Ilyen változó világban, mint amiben most élünk, ahol infláció, háborús helyzet és átrendeződő nemzetközi viszonyok vannak, nem lehet négy évre előre megállapodni, de egy koncepcióban igen” – magyarázta Perlusz László.

Az idei bérkompenzációról a főtitkár elmondta: nem tárgyalják újra az idei bérmegállapodást, de letesznek egy javaslatot az asztalra, ugyanis szerintük a kormányzat is hajlik afelé, hogy legalább a legkisebb keresetűek ne szenvedjenek el reálbércsökkenést idén.

vissza