VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: A recesszió után a kilábalás időszakát éljük

2024.02.11.

Perlusz László: A recesszió után a kilábalás időszakát éljük

Az érdekképviselet és érdekvédelem mellett a vállalkozásfejlesztés is nagy szerepet kap a VOSZ munkájában – mondta Perlusz László, a szervezet főtitkára Szolnokon, a VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szervezetének rendezvényén.

Óvatos optimizmussal tekinthetünk az idei évre – ez volt a végkicsengése Perlusz László előadásának. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára beszélt a gazdasági helyzetről, értékelte az elmúlt esztendőt, rávilágítva a nehézségekre, amelyekkel a vállalkozásoknak kellett küzdeniük, és természetesen az idei esztendő kilátásairól, a várható kilábalásról és a VOSZ törekvéseiről is szót ejtett a Hozam Klubban.

A főtitkár a fenntarthatóság kérdéskörével kapcsolatban rámutatott, bár teljesen egyértelmű, sokan még ma is azt hiszik, hogy nem feltétlenül az emberi tevékenység okolható a felmelegedést előidéző szén-dioxid koncentráció megemelkedését a légkörben. Pedig ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ha a felmelegedés a valószínű intenzitással folytatódik, 2050 körül a GDP 10, vagy akár 14 százalékos visszaesését is eredményezheti. Ezért is foglalkozik a VOSZ a fenntarthatósággal.

Mint elhangzott, 2023-ban a harmadik negyedévben hazánkban véget ért a recesszió, most a kilábalás időszakát éljük, így óvatos optimizmussal tekintenek az idei évre. A kamatok alakulása fontos tényező, mivel egy vállalkozás bővítéséhez, működésének fenntartásához hitelekre lehet szükség. Az alapkamat most is nagyon magas, ez fékezi a hitelezési, így a beruházási aktivitást. A forint reál árfolyama rendkívül megerősödött, a túlértékelt árfolyam pedig akadályozza az exportunkat – mondta Perlusz László.

A főtitkár adatokkal alátámasztva világított rá, hol helyezkedik el Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdasága az országon belül. A 66,1 ezer milliárd forintnyi GDP-ből vármegyénkben 1,6 ezer milliárdot állítanak elő, ahol 27 556 vállalkozás működik. Közép-Magyarország egyértelműen dominál minden szempontból.

Ismertette a tavaly indított VOSZ Barométer eredményeit is, amely a szervezet saját negyedévekre vetített felmérésének eredményét mutatja üzleti hangulat, beruházások és pénzügyi helyzet témakörben. Eszerint a vállalkozók év végére rosszabb kilátásokról adtak számot. Fő problémaként a kereslethiányt, a munkaerőhiányt, a költségek növekedését, a fizetési morált, az éghajlatváltozást, a gazdasági nehézségeket jelölték meg. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban az inflációt, a magas energiaárakat említették.

Perlusz László a VOSZ feladataival kapcsolatban kiemelte, az érdekképviselet és érdekvédelem mellett a vállalkozásfejlesztés is nagy szerepet kap. Tavalyi szlogenjük: „Van VOSZ Válasz”, ami azt tükrözi, hogy igyekeznek minden felmerülő vállalkozói kérdésére választ találni.

Vázolta a közepes fejlettségű országok csapdáját is, ahol a gyártásra helyeződik a hangsúly, holott a jelentős bevételt hozó nagy hozzáadott értéket a kutatás-fejlesztés és az értékesítés adja. A multinacionális cégek a gyártást áttelepítik az olcsóbb munkaerőt biztosító országokba, viszont az nagyobb értéket adó részlegeket nem.

Az ESG is szóba került, ez a szabályozás a fenntartható finanszírozásról és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szól. A cégvezetők 88 százalékának ismeretlen ez a fogalom, így ennek megismertetésére is kiemelt hangsúlyt helyez a VOSZ.

vissza