VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nagy számot mondott Kalocsán Lantos Csaba

2024.02.28.

Nagy számot mondott Kalocsán Lantos Csaba

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a 6000 megawatt naperőművi teljesítményt – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a 6000 megawatt naperőművi teljesítményt – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

A tárcavezető az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kalocsai ügyfélszolgálati irodájának ünnepélyes átadóján elmondta: napsütéses időben a napelemek megtermelik az ország elektromosáram-szükségletét, hiszen az átlagos fogyasztás 5500–6500 megawatt között alakul. (Összehasonlításképpen: a Paksi Atomerőmű teljesítménye 2000 megawatt.) Lantos Csaba hangsúlyozta: a zöldenergia egyre meghatározóbb szerepe miatt a kormány célja tovább növelni a megújuló energiaforrások részarányát, jelentősen bővíteni a tárolókapacitásokat. Emellett pedig meghosszabbítják a Paksi Atomerőmű üzemidejét és megépítik a Paks II. erőművet.

A miniszter sikeresnek nevezte a Napenergia Plusz Programot, hiszen már 27 ezer fölött van azoknak a száma, akik jelentkeztek a lehetőségre, hogy egyszerre telepíthessenek napelemet és korszerű energiatárolót háztartásukba. Az ipari vállalatok számára kiírt pályázatra szintén nagy az érdeklődés, mert az eredeti tervek szerint 400 megawattal növelték volna az ipari méretű energiatároló egységek kapacitását, de már több mint a duplájára van jelentkezés – számolt be a miniszter, aki szerint „lesznek még új lehetőségek, és ahogy eddig, az ellátásbiztonság továbbra sincs veszélyben”. (MTI)

vissza