VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nagy Márton bejelentette: jövőre is lesz Széchenyi Kártya Program, az idei feltételekkel

2023.10.31.

Nagy Márton bejelentette: jövőre is lesz Széchenyi Kártya Program, az idei feltételekkel

A kormány döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben a Széchenyi Kártya Program esetében, azaz 2024-ben is a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára - jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormány határozata szerint mintegy 1400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség az alábbi termékstruktúrában:

  1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel
  2. Széchenyi Likviditási Hitel
  3. Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
  4. Széchenyi Lízing
  5. Széchenyi Mikrohitel
  6. Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)
  7. Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók

A minisztérium közleménye szerint a Széchenyi Kártya Program a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal és a kamatstoppal együttesen 2023-ban mintegy 1,5 százalékos GDP növelő hatással rendelkezik. Hozzátette: a vállalkozásoknak kettős transzformációt kell végrehajtaniuk, azaz zölddé és digitalizáltá kell válniuk amellett, hogy tovább növelik hatékonyságukat és termelékenységüket.

A gazdaság versenyképességének megőrzéséhez, a munkahelyek, a családok megvédéséhez járul hozzá a kereskedelmi bankok önkéntes, az újonnan megkötött vállalkozói forgóeszközökre vonatkozó kamatplafonja is, amelynek mértéke november 2-től még tovább, 12 százalékról 11,5 százalékra csökken – emlékeztetett Nagy Márton.

Nagy Márton szigorúbb kamatplafon bevezetését kérte a bankoktól

A Széchenyi Kártya Program már több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítését. Nagy Márton kiemelte, hogy 2023-ban minden eddiginél több támogatás került kifizetésre a kedvezményezettek számára, így többletforrások biztosítása is szükséges. A kormány arról döntött, hogy a támogatásokra rendelkezésre álló forrásokat további 40 milliárd forinttal bővíti.

A program a mai napig népszerű és sikeres a vállalkozások körében, indulása óta eddig összesen 440 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, mintegy 6100 milliárd forint értékben.

A 2023 ELEJÉN ELINDULT SZÉCHENYI KÁRTYA MAX+ KERETÉBEN EDDIG KÖZEL 42 EZER KÉRELEM KERÜLT BEFOGADÁSRA, 1700 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN, AMELYBŐL KÖZEL 1000 MILLIÁRD FORINTNYIT TESZ KI A LESZERZŐDÖTT ÜGYLETEK ÁLLOMÁNYA.

A források legnagyobb mértékben a kereskedelem, és gépjárműjavítás, az építőipar, a feldolgozóipar, a műszaki tevékenység, továbbá a szállítás és raktározás ágazatokba irányulnak.

vissza