VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megszólalt a szaktárca: nagy változás jöhet a minimálbérnél

2023.10.22.

Megszólalt a szaktárca: nagy változás jöhet a minimálbérnél

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) megerősítette, hogy hosszabb távon egybeolvadhat a garantált bérminimum és a minimálbér.

A minimálbér intézményrendszere még a rendszerváltás körül alakult ki, amikor a munkaadók és a munkavállalók egy érdekegyeztető tanácsban hozták meg a döntéseket. Mára ezt az évek felülírták, a a reálgazdaságban egyáltalán nem mérvadó a minimálbér - fogalmazott Parragh László a Portfolio podcastjében, a Checklistben.

Parragh László szerint óriási vita van erről, hiszen egy adott munkakör esetében egy papír birtokában magasabb bért kaphat valaki, illetve várhat el valakitől. Éppen ezért a munkaadók nem kedvelik ezt. Most a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is megerősítette a fentieket: elmondásuk szerint hosszabb távon egybeolvadhat a garantált bérminimum és a minimálbér.

A GFM válaszából kiderült, hogy a legkisebb kötelező bér megmarad, de jelentős változások jöhetnek:

A minimálbér és a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalások jelenleg a VKF (Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma - szerk.) keretében folyamatban vannak, amelyen a minimálbér megszüntetése nem, azonban a két kötelező legkisebb bérelem hosszabb távon történő egybeolvasztása felmerült.

Hozzátették azt is, hogy a kormány fontosnak tartja és támogatja a minimálbért és a minimálbéremelés emelését, mert az a versenyszféra egyéb béremelésére is érdemi hatással van.

Ebbe az irányba mutató lépés volt az is, hogy idén a minimálbér 16, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett, azaz a két összeg elkezdett közelíteni egymáshoz.

Jól állnak a jövő évi bértárgyalások a VKF, korábban nem igen volt arra példa, hogy október közepén azt lehessen mondani, hogy novemberben aláírhatják a megállapodást.

A témában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára is beszélt. Elmondta, hogy idén november 20-ra várható egy olyan átfogó bérmegállapodás, amely nemcsak az idei bérkompenzációról, a jövő évi emelésről, de a következő 4 év béremelési stratégiájáról is szól. Infláció és GDP-növekedés függő is, hogy a negyedik év végére, 2027-re a 350-370 ezres sávba, 400 ezer forint közelébe vagy esetleg 400 ezer forint fölé kell emelni a minimálbért.

Az biztos, hogy 2027-re a minimálbér és a garantált bérminimum egybeolvad

- tette hozzá.

vissza