VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Man at Work: a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés trendjei

2024.01.23.

Man at Work: a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés trendjei

Várhatóan 2024-ben is mozgalmas év várható a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén. Érdemes visszatekinteni, milyen trendek uralták 2023-at a munkaerőpiacot ebben a szegmensben. A személyzeti szolgáltatások egyik legnagyobb magyar tulajdonú résztvevője, a Man at Work összefoglalta tapasztalatait.

„2023-ban a legkeresettebb munkakör a munkaerő-kölcsönzés területén az operátor, gépkezelő volt. A partnercégek magyar operátorokat kerestek leginkább” – emelte ki Baradits Bulcsú munkaerő-kölcsönzési üzletágvezető.

Hozzátette, hogy a régióban a jelöltek megfontoltabbak lettek a felvételiken. Ami a szellemi munkaköröket illeti, továbbra is a minőségbiztosítás, a mérnökség, és a logisztika területén dolgozók voltak a legkeresettebbek. Az olyan kékgalléros munkaköröknél sem volt visszafogott a kereslet a munkáltatók részéről, ahol a középfokú végzettség, a szakképesítés, mint minimum elvárás, magas szintű szakmai tudással (technológiai ismerettel, tapasztalattal) párosult.

„Nagy volt irántuk az igény 2023-ban, és úgy látjuk, a tendencia folytatódik, 2024-ben is fontos szerepe lesz HR-tanácsadói csapatunknak a szerviztechnikusok, a sor- és műszakvezetők, a karbantartók, és a mérnökök legjobbjainak felkutatásában” – mondta Farkas Edit munkaerő-közvetítési üzletágvezető.

Arra a kérdésre, hogy milyen trendek voltak megfigyelhetőek a piacon, a szakember a kkv szektorban munkaadóinál lényeges változásként emelte ki, hogy egyre több cég vette komolyan a munkaerőpiac (vissza)jelzéseit, és ezt a tudást felhasználva versenyképesebbnek tűnnek a multinacionális cégekkel szemben.

„Partnereink között jónéhány olyan, több évtizede működő, magyar tulajdonú kkv van, amelyek felismerték, hogy komoly előny a szakemberekért folyó versenyben, ha gyorsabbak a felvételi folyamataikban és rugalmasabbak a kiválasztással kapcsolatos döntéseikben, mint a stabilitást, kiszámíthatóságot, gyakorta magasabb bért ígérő, és a tökéletes jelölt betoppanására hosszasan várakozó, jelöltek sorát több körön keresztül interjúzó nagyvállalatok” – mondta Farkas Edit.

Az üzletágvezetők egyhangúan nyilatkoztak arról, hogy amíg 2023 első féléve a növekedésről szólt, a második félévben a kivárás, ezzel párhuzamosan egy minimális megtorpanás volt megfigyelhető a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén.

„2023-ban a második félévben a gazdasági bizonytalanság és az idegenrendészeti törvény változása miatt megdermedt a piac” – magyarázta a kölcsönzésért felelős vezető.

A Man at Work a partnereinél több mint 100 magasan képzett munkavállalót helyezett el és közel 2500 kölcsönzött munkavállalóval fejezte be az évet – nagyjából ugyanannyival, mint amennyivel kezdték. Állományuk év közben folyamatosan cserélődött, hiszen munkavállalóik egy részét átvették a partnereik.

„Átlagosan 6-8 hónapig állnak a munkavállalók a Man at Work Kft. alkalmazásában, utána saját állományba veszik őket át a partnereink. Egyszerűbb pozíciókban két héten belül tudunk kompetens, a kérésnek megfelelő jelöltet állítani” – foglalta össze Baradits Bulcsú.

Ha szakemberek toborzásáról van szó, a leggyaktabban előforduló 1 hónapos felmondási időket is figyelembe véve a keresések elindításának pillanata és az új munkavállaló első munkanapja között átlagosan 60 naptári nap telt el a HR-tanácsadók statisztikája szerint. Ez az az időtáv, ami a tapasztalataik szerint a felvételi folyamat minden szereplője, résztvevője számára még elfogadható.

A legrövidebb kiválasztási folyamat – részben a szerencsének is köszönhetően – 9 napig, míg a leghosszabb 262 napig tartott. „Előbbi egy kkv-nál történt, a jelölt történetesen már felmondási időt töltött, míg utóbbi egy multinál” – tette hozzá a közvetítési üzletágvezető.

A Man at Work vezetői szerint a mesterséges intelligencia térnyerése 2023-ban a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területére még nem nyomta rá a bélyegét.

vissza