VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Krisán László: fontos újdonság a kkv-hitelek garanciadíjának a csökkentése

2024.01.24.

Krisán László: fontos újdonság a kkv-hitelek garanciadíjának a csökkentése

2023-ban több mint 46 ezer szerződést kötöttek meg közel 1700 milliárd forint összegben a Széchenyi Kártya MAX+ keretében. A program idei négy nagy változása mellett a garanciadíjak Garantiqa Hitelgarancia Zrt. általi csökkentése is fontos új elem, utóbbit üdvözli a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Üdvözli a KAVOSZ a garanciadíjak csökkentését

Az SZKP MAX+ 2024. évi további bővítéséről már döntött a kormány. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. bejelentett garanciadíj csökkentése pedig mint fontos új elem, kiemelten üdvözöljük, hiszen ennek köszönhetően a programban tovább csökken a vállalkozások által fizetendő hiteldíj – emelte ki Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. több mint 20 éve a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. kiemelt stratégia partnere. A Garantiqa Zrt. kezességvállalása kötelező eleme a legtöbb Széchenyi Kártya konstrukciónak, amely révén még több vállalkozás számára válnak elérhetővé támogatott finanszírozási lehetőségek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. január 22-étől mérsékelte a kezességvállalási díjait, ennek értelmében a Széchenyi Kártya Program MAX+ beruházási hitelei körében 0 százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek. A kamat- és egyéb hiteldíjak tekintetében bekövetkező költségcsökkentések tovább ösztönözhetik a vállalkozói hitelfelvételt és tovább növelik a kereskedelmi partnerbankok hitelnyújtási aktivitását is. 

A KAVOSZ Zrt. folyamatosan csatornázza be a vállalkozói jelzéseket a szakpolitika felé, rendszeresen monitorozzuk a Széchenyi Kártya Program minden elemét, értékeljük a gyakorlati tapasztalatokat és a megfontolásra érdemes javaslatokat eljuttatjuk a szaktárca felé - egyben pedig lebonyolítjuk a Programot. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Program 2024-ben is változatlan feltételekkel és a legalacsonyabb FIX kamatokkal tud a vállalkozók rendelkezésére állni – tette hozzá Krisán László.

Az pedig további pozitívum a Széchenyi Kártya Programban, hogy januártól a Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetében a felvehető hitel maximális összege a korábbi 1 milliárd forintról 1,4 milliárd forintra emelkedett, és a zöld beruházások esetén az ügyfél által fizetendő nettó kamat szintje 5%-ról 1,5%-ra csökkent.

A Széchenyi Kártya Program évente sok tízezer vállalkozásnak nyújt segítséget. 2023-ban több mint 46 ezer szerződés került megkötésre közel 1700 milliárd forint összegben. A program létrejötte óta több mint 480 ezer db ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben. Jelenleg naponta 300 db, több mint 11 milliárd forint összegű hiteligénylést fogadunk be.

Mit mond a Garantiqa?

A Garantiqa a kis- és középvállalkozások finanszírozásában húzóterméknek számító - a társaság 2023-as kezességvállalásainak mintegy 80 százalékát kitevő - Széchenyi Kártya Program hitelei esetében csökkenti legnagyobb mértékben díjait. A díjcsökkenést a nem teljesítő hitelek tervezettnél kedvezőbb alakulása, és a kiemelten hatékony költséggazdálkodás mellett a folyamatosan és dinamikusan növekvő portfolió teszi lehetővé. Az elmúlt évben már minden második kkv-szektornak juttatott új hitel mögött ott állt a Garantiqa, a társaság idén is 1000 milliárd forint feletti új kezességvállalással tervez – nyilatkozta Szabó István Attila vezérigazgató.

Mik voltak az idei változások a Széchenyi Kártya Programban?

Decemberben négy intézkedésről született határozat a programban, amelyeket januártól vezettek be:

  1. A fuvarozói szektorvállalkozásai számára a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és Likviditási hitel esetében a maximálisan felvehető hitelösszeg nagysága megemelkedik, az árbevétel eddigi 25%-áról 35%-ára.
  2. A Széchenyi Beruházási és Agrár Széchenyi Beruházási Hitelek esetében a felvehető hitel maximális összege a jelenlegi 1 milliárd forintról 1,4 milliárd forintra
  3. A Széchenyi Beruházási Hitelen belül a zöld beruházási hitelcélokesetén az ügyfél által fizetendő nettó ügyfélkamat szintje a jelenlegi 5%-ról 1,5%-ra csökken.
  4. A Széchenyi Mikrohiteltermék esetében a maximálisan felvehetői hitelösszeg nagysága 50 millió forintról 100 millió forintra növekszik, az ügyfélcsoport szintű limit ezzel összhangban maximum 200 millió forintra nő, valamint a termék hitelcéljai közé a tisztán elektromos járművek is bekerülnek – maximum nettó 25 millió forint vételár korlát mellett.
vissza