VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Krisán László: Be kell vetni a tartalékokat

2023.01.23.

Krisán László: Be kell vetni a tartalékokat

Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik a Széchenyi Kártya Program, döntően fix 5 százalékos kamat mellett. A részletekről Krisán László, a programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója beszélt a Portfolio-nak. A hitelpiaci kilátások mellett az élelmiszerárstop kivezetésével kapcsolatban is elmondta a véleményét.

„A Széchenyi Kártya Program húsz éve tartó evolúciós folyamata abból az alapvetésből indul ki, hogy ne mi mondjuk meg, mire van szükségük a vállalkozásoknak. A vállalkozások „nagyfiúk”, pontosan el tudják mondani, valójában mire van szükségük. A legokosabb az, ha meghallgatjuk őket, a tőlük érkező inputokat életképes javaslatokká aggregáljuk, a szakpolitikával közösen pedig adaptív módon termékekké alakítjuk” – mondta Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója.

A KAVOSZ kiterjedt információ-visszacsatolási rendszert üzemeltet: több mint 200 ponton van jelen Magyarországon, naponta 500-700 vállalkozó fordul hozzájuk. A kamattámogatással rengeteg vállalkozást sikerült átsegíteni a nehézségeken. Jelenleg minden korábbinál nagyobb a program által nyújtott tényleges pénzügyi előny a jellemzően 20 százalék körüli vagy afeletti piaci kamatozású hiteltermékekhez képest, így a kereslet is rekordszintű.

2022-ben a KAVOSZ 81 ezer hitelkérelmet, illetve felülvizsgálati kérelmet fogadott be 3000 milliárd forint értékben, amelyből eddig 52 ezer ügyletet realizáltak, pozitív felülvizsgálattal zárult közel 1700 milliárd forint összegben.

Ebből a 2022 második félévében elérhető Széchenyi Kártya MAX 26 ezer befogadást hozott 1100 milliárd forint értékben, és 500 milliárd forintnyi szerződés jött már létre 14 ezres darabszámban.

Úgy látja: a vállalkozóknak most be kell vetniük a tartalékokat, és igénybe kell venniük a legkedvezőbb pénzügyi programokat. „Hiszem, hogy ezek közé sorolható a Széchenyi Kártya Program MAX+, amely ehhez a változáshoz is a magyar vállalkozók megbízható partnere” – fogalmazott Krisán László.

Az élelmiszerárstoppal kapcsolatban is kérdezték. Mint mondta: „Az abszolút piacgazdaságban hiszek, ha jelentősen csökken az áruk iránti kereslet, akkor korrigálnia kell a piacnak. Egyeztetés indult az MKIK kezdeményezése alapján a hazai kereskedelmi szövetségek között, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnökeként mondhatom, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet ismeretében erőteljesen szorgalmazzuk az élelmiszerárstop részleges vagy teljes kivezetését”.

A vezérigazgató szerint komoly előkészítést igényel az egyre nehezebben halasztható döntés. Erre jó eséllyel akkor kerülhet sor, ha elértük az inflációs csúcsot, és már látszik a lefelé irányuló tendencia. Reményei szerint a tetőzés februárban megtörténik.

VOSZ

 

 

vissza