VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jegybanki magyarázat az infláció alakulásáról

2023.11.13.

Jegybanki magyarázat az infláció alakulásáról

Éves összevetésben 9,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, így 9 hónappal az év eleji inflációs csúcsot követően újra egyszámjegyű tartományba mérséklődött az áremelkedés üteme – hangsúlyozza a jegybank elemzése.

A jegybank „Közgazdasági előrejelzés és elemzés” igazgatóságán készült, Baksay Gergely ügyvezető igazgató által jóváhagyott elemzés szerint „az infláció lassulása továbbra is széles körben érzékelhető, amit a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott keresleti környezet, a bázishatások és az elmúlt évinél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttes hatása okoz”.

Az infláció 2,3 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben az élelmiszerek (mínusz -1,1 százalékpont) és az üzemanyagok (mínusz 0,4 százalékpont) járultak hozzá.

Az inflációs főcsoportok árváltozásairól az alábbiakat olvashatjuk:
– Az iparcikkek éves inflációja 8,8 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
– A tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal, a nem tartós iparcikkek árai pedig 0,6 százalékkal emelkedtek. Utóbbihoz a ruházati cikkek őszi hónapokra általánosan jellemző áremelkedése járult hozzá a legnagyobb mértékben.
– A piaci szolgáltatások ára havi összevetésben 0,4 százalékkal nőtt. A piaci szolgáltatások éves árindexe 14,3 százalékra csökkent, így az éves árdinamika júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott.
– Az élelmiszerek éves inflációjának lassulása folytatódott, így októberben a KSH adatközlése szerint 10,4 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe számottevően mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának csökkenését elsősorban a tojás, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök, a feldolgozott élelmiszerek éves árdinamikájának lassulását pedig főként a tej és tejtermékek, valamint a kenyér árának mérséklődése magyarázta. Szeptemberhez képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 0,5 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,2 százalékkal csökkentek.
– Az üzemanyagok ára havi alapon 3,8 százalékkal csökkent, így a termékcsoport éves bázisú inflációja 30,2 százalékra mérséklődött.
– Az alkohol, dohány termékkör ára szeptemberhez képest stagnált.
– A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai szeptemberhez képest 0,4 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedést elsősorban a szerencsejátékok 3,8 százalékos áremelkedése magyarázza.

vissza