VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ingatlan.com: idén korábban kapcsol magasabb fordulatszámra az albérletpiac

2023.07.21.

Ingatlan.com: idén korábban kapcsol magasabb fordulatszámra az albérletpiac

Az albérletpiac élénkülése idén a korábbi éveknél hamarabb, még az egyetemi ponthatárok július végi kihirdetése előtt beindult – közölte legfrissebb elemzésében az ingatlan.com.

Az ingatlanforgalmazó saját adatai alapján éves összevetésben júniusban 5, júliusban 7 százalékkal nőtt a kínálat, így jelenleg közel 12 ezer kiadó lakásból válogathatnak a bérlők. A kereslet április óta Budapesten több mint 7 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Az albérletpiac keresleti-kínálati oldalának tavaszi élénkülése mögött a fokozatos drágulás áll. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a lakbérek országosan 15 százalékkal lettek magasabbak tavalyhoz képest – idézte a közlemény Balogh Lászlót.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: tulajdonosok az országos és budapesti átlagos lakbérek növekedése miatt emelést terveznek, ezért sok bérlő kereshet olcsóbb megoldást, miután a következő hetekben, hónapokban lejár a bérleti szerződésük.

Úgy vélte: azzal, hogy a ponthatárhirdetés előtt magasabb fordulatszámra kapcsolt az albérletpiac mégsem jelent hátrányt a bérlők számára, mert így még az egyetemisták rohama előtt találhatnak maguknak megfizethetőbb lakást. A lakástulajdonsok azzal számolnak, hogy heteken belül indul az egyetemisták rohama az albérletekért, és az élénkülő piacon a korábbinál magasabb bérleti díjért tudják kiadni a kiürült lakásokat. (MTI)

vissza