VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a karácsony előtti napokban?

2023.12.18.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a karácsony előtti napokban?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a december 18-án kezdődő héten.

A NAV honlapján az Adótraffipax rovatban elérhetők a jogkövetési vizsgálatok, próbavásárlások tervezett helyszínei és időpontjai és a részletes, 2023-as ellenőrzési terv is.

Kiemelt ellenőrzés

A NAV a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján 2023. június 1-től fokozottan ellenőrzi a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezéseket. A revizorok főként azokat az automatákat vizsgálják, ahol az üzemeltető
– bejelentette a szüneteltetést vagy a tevékenység megszüntetését, illetve
– nem tett eleget az üzembe helyezéssel kapcsolatos kötelezettségeinek, tehát nem jelentette be az automatát, nem kért, vagy nem helyezte ki a regisztrációs számot.
Az ellenőrök emellett országszerte bárhol vizsgálhatják a berendezések szabályszerű működését.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. november 27. és december 31. között ellenőrzik az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon és bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális terméket árusítókat, vendéglátókat és szolgáltatókat. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai december 31-ig
– Budapesten – előzetes kockázatelemzések alapján – a használtautó kereskedőket ellenőrzik (a revizorok a bejelentési, bevallási kötelezettségek teljesítésére, valamint a különbözet szerinti adózási szabályok megfelelő alkalmazására fókuszálnak);
– a dél-budapesti illetékességi területen működő székhelyszolgáltatók, a székhelyszolgáltatókhoz átjelentkezők, valamint a székhelyszolgáltatást igénybe vevő vállalkozások adókötelezettségeinek teljesítését ellenőrzik;
– Budapesten ellenőrzik az ünnepekhez kapcsolódó vásárokon, kitelepüléseken, üzletekben működő, szezonális termékek értékesítőit és a vendéglátóhelyeket (a revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják).

Bács-Kiskun vármegye

A NAV Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai decemberben a kitelepüléseken, piacokon és a bevásárlóközpontokban, az ünnepekhez köthető szezonális termékek és népszerű ajándékok árusítóinál, vendéglátóknál és szolgáltatóknál ellenőriznek a vármegye egész területén. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják. Az adóellenőrök megjelenésére munkaidőn túl és hétvégén is számítani kell.
A fentieken túl, az alábbi időpontokban és helyszíneken végeznek ellenőrzést a revizorok:
– december 19. kedd: Kiskunfélegyháza

Baranya vármegye

A NAV baranyai munkatársai december 18. és 24. között
– hétfőn Komlón, a Kossuth Lajos utcai üzleteket,
– kedden Pécsett a játékboltokat,
– szerdán pedig szintén Pécsett, a menüztetést végző éttermeket
ellenőrzik. A revizorok decemberben a vármegye egész területén ellenőrzik a közterületen, adventi vásárokon, piacokon és bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat és vendéglátókat. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.
A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Békés vármegye

A NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai december 11. és 22. között a fenyőfa- és szaloncukorárusokat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai december 11. és 22. között a nagyobb bevásárlóközpontoknál, piacokon adventi, ünnepi termékeket, karácsonyi ajándékokat, fenyőfákat árusítóknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, továbbá a foglalkoztatottak bejelentését.

Fejér vármegye

A NAV Fejér Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. december 14. és 23. között az adventi vásárokban, az alkalmi kitelepüléseken és a piacokon ellenőrzik az ajándék-, édesség- és fenyőfaárusokat. Az igazgatóság kollégái a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, az alkalmazottak bejelentését, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

Hajdú-Bihar vármegye

A NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai decemberben a kitelepüléseken, piacokon, adventi vásárokon az ünnepekhez köthető szezonális termékek árusítóit, a vendéglátókat és a szolgáltatókat ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.
A vármegye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága az 50. és 51. héten fokozottan ellenőriz Jászberényben. A városban bármely időszakban és bármely üzlethelyiségben vagy akár az ádventi kirakodóárusoknál is felbukkanhatnak a NAV munkatársai. Az adóellenőrök kiemelt figyelemmel követik a számla- és nyugtaadás teljesítését, az online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek betartását, a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési kötelezettségek teljesítését, a jövedéki termékek beszerzését-, értékesítését.

Komárom-Esztergom vármegye

A NAV Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai december 2. és 31. között ellenőrzik az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon és üzletekben az ünnepekhez (mikulás, advent, karácsony, szilveszter) kapcsolódó szezonális termékeket árusítókat, valamint a vendéglátókat és a szolgáltatókat. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád vármegye

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága december 27. és 29. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:
– december 27. szerda: Pásztói járás
– december 28. csütörtök: Rétsági járás
– december 29. péntek: Szécsényi járás
A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a tűzijátékot és szilveszteri kellékeket árusítóknál. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatának meglétét.

Pest vármegye

A NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai november 20-tól az év végéig a vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepi (mikulás, advent, karácsony, szilveszter), szezonális termékek árusítóit ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy vármegye

A NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága a 49–51. héten a fenyőfaárusokat, az édességgel és kézműves termékekkel kereskedőket, a zöldség- gyümölcskereskedőket, valamint a hús- és halárusokat ellenőrzik.
A revizorok a kaposvári Nagypiacon és a vármegye piacain, valamint az adventi vásárokon is ellenőriznek.
A vizsgálatok a vármegye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, a forgalmazott áruk eredetét, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Tolna vármegye

A NAV Tolna Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai decemberben az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon, bevásárló központokban és üzletekben az ünnepekhez köthető szezonális terméket árusítókat, vendéglátókat és a fenyőfaárusokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a jövedéki szabályok betartását és az árukészletek eredetét. Az ellenőrzések várható helyszínei:
– december 19. kedd: Paks
– december 21. csütörtök: Szekszárd

Vas vármegye

A NAV Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai november 24. és december 24. között a kitelepüléseken, piacokon, az adventi vásárokon az ünnepekhez köthető szezonális termékeket árusítókat, vendéglátókat és szolgáltatókat ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Veszprém vármegye

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai december 11. és 22. között a vármegye egész területén ellenőrzik a piacokon, adventi vásárokban, alkalmi kitelepüléseken értékesítőket, valamint a fenyőfa-kereskedőket. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják. 

Zala vármegye

A NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai
– november 15. és december 31. között a szépségipari szolgáltatókat ellenőrzik; a revizorok a nyugta- és számlaadást, a nyilvántartások vezetését, valamint az alkalmazottak szabályszerű bejelentését vizsgálják;
– november 25. és december 31. között azokat az adózókat vizsgálják, ahol az elmúlt három évben nem volt helyszíni ellenőrzés.
Az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon az ünnepekhez köthető szezonális termékek árusítói is számíthatnak ellenőrzésre (a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint a pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják).

vissza