VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hogyan fizethető az eljárási illeték az illetékbélyeg megszűnése után?

2024.04.02.

Hogyan fizethető az eljárási illeték az illetékbélyeg megszűnése után?

2024. január 1-jén megszűnt az illetékbélyeg, ezért ettől az időponttól a bírósági eljárási illetéket és a közigazgatási hatósági eljárási illetéket sem lehet ebben a formában megfizetni – hívja fel a figyelmet a NAV.

Hogyan lehet ezeket a közterheket leróni?

1. Bírósági eljárási illeték

Idén új lehetőségként a bírósági eljárásban az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezettek készpénzátutalási megbízással, vagyis csekken is megfizethetik az illetéket.

Ilyenkor annak a bíróságnak a csekkét kell használni, amely előtt az eljárás folyik. Az adott bíróság saját illetékbevételi számlaszámát tartalmazó csekk a bíróságon szerezhető be.

A bírósági eljárási illeték lerovásának további módjairól és az ügyviteli információkról részletes tájékoztató Magyarország bíróságainak honlapján olvasható.

2. Közigazgatási eljárási illeték

A közigazgatási hatósági eljárási illetéket 2024. január 1-jétől főszabály szerint
– az eljárás megindításakor az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül (ha erre a technikai feltételek adottak), vagy
– az eljárás kezdeményezése előtt átutalással (a közleményben fel kell tüntetni az ügyfél nevét és lakcímét), vagy
– az eljáró hatóság felhívására átutalással (a közleményben az ügyfél nevét, lakcímét és az ügyszámot kell feltüntetni)
kell megfizetnie az eljárás megindítását kérő személynek.

Az ettől eltérő, speciális közigazgatási eljárási illetékfizetési esetköröket az illetéktörvény határozza meg, de illetékbélyeg ezekben az ügyekben sem használható.

A közigazgatási hatósági eljárási illetéket, ha jogszabály máshogy nem rendelkezik, a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-01012107 számú, Eljárási illetékbevételi számlára kell megfizetni. (NAV)

vissza