VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gázfogyasztás: takarékosságot javasol az Európai Bizottság

2024.02.28.

Gázfogyasztás: takarékosságot javasol az Európai Bizottság

Bár a veszélyhelyzeti szabályok egy hónap múlva hatályukat vesztik, a tagállamoknak folytatniuk kell a gázmegtakarítást az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében – javasolja az Európai Bizottság.

Mivel az orosz-ukrán háború miatt életbe lépett veszélyhelyzeti jogszabályok március 31-én hatályukat vesztik, és a helyzet stabilabb, mint az elmúlt két évben, az Európai Bizottság a folyamatos gázkereslet-csökkentési intézkedésekről szóló tanácsi ajánlás elfogadását javasolja. Ez az ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy továbbra is hozzanak önkéntes intézkedéseket annak érdekében, hogy a 2017 áprilisa és 2022 márciusa közötti átlagos kereslethez képest uniós szinten 15 százalékkal csökkentsék a gázkeresletet. A javaslatot Kadri Simson energiaügyi biztos és az uniós energiaügyi miniszterek az Energiaügyi Tanács március 4-i ülésén vitatják meg.

A folyamatos gázmegtakarítás hozzá fog járulni a jelenlegi piaci stabilitás fenntartásához és javításához, többek között azáltal, hogy megkönnyíti a gáztárolók tavaszi és nyári újratöltését, emellett támogatja az EU dekarbonizációs erőfeszítéseit is – olvasható a Bizottság közleményében, amely emlékeztet: az Európai Unióban 2022 augusztusa és 2023 decembere között 18 százalékkal csökkent a földgáz iránti kereslet, aminek eredményeként mintegy 101 milliárd köbmétert sikerült megtakarítani.

vissza