VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Éves és havi szinten is csökkent az ipari termelés novemberben

2024.01.10.

Éves és havi szinten is csökkent az ipari termelés novemberben

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé, valamint a vegyi anyag termék gyártásáé.

Az ipari termelés 2023. első tizenegy hónapjában 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal csökkent. (KSH)

Erste-reagálás: ez most elég gyenge lett

A termelési kilátások rövidtávon továbbra is meglehetősen zavarosak: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak minimális életjeleket mutatnak – kommentálja a hírt Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője.

Ezek közül kiemelendő a német gazdaság gyengélkedése: bár az elmúlt években lazult az együttmozgás erőssége, továbbra is meghatározó tényező az exportkeresletünk tekintetében. Pozitívum, hogy az elmúlt időszakban a magyar BMI újra a fellendülést jelző tartományba emelkedett.

A hírek szerint az iváncsai akkumulátorgyár november elején kezdhette meg a termelést hivatalosan, amely teljes kapacitáson szabad szemmel is jól látható hatást fejthet ki a magyar ipari kibocsátásra, ugyanakkor ezt a mostani adatok masszívan cáfolják.

Továbbá középtávon a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint szintén az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik. A kedvező hatások kiaknázása azonban változatlanul leginkább a globális konjunktúra helyreállásának függvénye lesz.

vissza