VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Emelkedtek az ipari árak februárban, de elmaradtak az egy évvel korábbi szinttől

2024.04.03.

Emelkedtek az ipari árak februárban, de elmaradtak az egy évvel korábbi szinttől

Egy hónap alatt átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak 2024 februárjában, de így is 4,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbi szinttől.

Éves összevetésben a belföldi értékesítés árai átlagosan 5,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,0, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 14,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,7 százalékkal mérséklődtek.
Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 8,8 százalékkal estek, a beruházási javakat gyártókban 4,8 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal mérséklődtek az árak.
Az ipari exportértékesítési árak 3,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 33,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,5 százalékkal emelkedtek. (KSH)

vissza