VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Az energiaszerződések újratárgyalását sürgeti a VOSZ

2023.04.11.

Az energiaszerződések újratárgyalását sürgeti a VOSZ

A VOSZ szerint indokolt az energiaszerződések egy részének újratárgyalása, mivel jelentősen csökkentek a piaci árak – mondta Perlusz László, a szervezet főtitkára.

A vállalkozások egy része – amely nem mert kockáztatni, vagy nem maradt más lehetősége, és fix áron szerződött az idei gáz- és áramigényre – most azt tapasztalja, hogy a napi piaci árak jóval kedvezőbbek, adott esetben akár harmadára is csökkentek a szerződött árhoz képest.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint ez már annyira aránytalan különbség, ami indokolja a szerződések újratárgyalását az energiakereskedőkkel. A főtitkár a Portfolio.hu-nak elmondta: a vállalkozók sokszor nehezen értelmezhető válaszokat kapnak.

A főtitkár a problémáról a hvg.hu-nak azt mondta, hogy „tavaly az átszerződési időszakban volt, aki hetekig nem tudott szerződést kötni, mert ajánlatot sem kapott, így a döntés sok esetben kényszerű volt. Voltak, akik folyó áras ajánlatot kaptak, vagyis a mindenkori piaci árat kell fizetniük. Ez az emelkedő energiaárak időszakában ijesztőnek tűnt, most viszont úgy látszik, nekik volt szerencséjük. A fix áron szerződők a korábbi magas árat fixálták, miközben a piac jelenleg sokkal alacsonyabb szinten oldalaz”.

Szerinte részletesen meg kell vizsgálni a kialakult helyzetet, hogy megalapozott lépések történhessenek az energiatermelők és -kereskedők, illetve a vállalkozások szerződéses viszonyában.

Perlusz László közölte, hogy márciusban a VOSZ megyei közgyűlésein nagyobb számban jelezték gondjaikat a tagvállalataik, egyelőre a visszajelzések és javaslatok összegzésével foglalkoznak, végső esetben jogi megoldásoktól sem zárkóznak el.

Párhuzamként a devizahitelezést említette: az érintettek pertársaságokat alakítva próbálták meg érvényesíteni igazukat. Azonban hozzátette: „előbb minden más lehetséges módon törekszünk a megállapodásra, hiszen az üzleti világnak a tárgyalás a természetes érdekegyeztetési módja”.

Így látja a miniszter

„Meg kell vizsgálni, hányan záródtak olyan szerződésekbe, amelyek nem árazódnak át”, és nem tudják élvezni a visszaesett gáz- és áramárak hatását – jelentette ki az Inforádió Aréna című műsorában április 3-án Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter ugyanakkor a már megkötött magánpiaci szerződések kapcsán közölte: „nem lehet könnyen beavatkozni a piaci folyamatokba, de lehet olyan vis maior helyzet, amikor a beavatkozás megfontolandó”.

vissza