VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Augusztusi vásárlások: a kedv biztosan megvolt, valami mégis hiányzott

2023.10.05.

Augusztusi vásárlások: a kedv biztosan megvolt, valami mégis hiányzott

2022 augusztusához képest 7 százalékkal csökkent, de a júliusitól is elmaradt idén augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene – tájékoztatott a KSH.

  • 2023. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
  • A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

2023 augusztusában az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1594 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,0 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,2 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,8 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben 1,0, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 6,0, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 15 százalékkal kisebb lett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene lényegében nem változott.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak. (KSH)

Mit mond az elemző?

Az elmúlt hónapok fogyasztásának visszaesésében jelentős szerepet vállalt a rendkívül magas infláció miatt bekövetkező érdemi reálbércsökkenés – írja kommentárjában Nagy János, az Erste Bank makroelemzője. A némileg lassuló, ugyanakkor még bőven kétszámjegyű bérkiáramlás és a fokozatosan ereszkedő infláció azonban fontos támaszai lehetnek az év hátralévő részére vetíthető felívelésnek. A szeptembertől pozitívvá váló reálbérváltozás fontos adaléka lehet a fogyasztás magára találásának. Az Erste várakozásai szerint a kiskereskedelmi forgalom éves változása az utolsó negyedévben térhet vissza a pozitív tartományba.

vissza