VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

100 millió euróval támogatja az EU öt frontország termelőit

2023.06.27.

100 millió euróval támogatja az EU öt frontország termelőit

Az Európai Bizottság csaknem 16 millió euróval támogatja a magyar termelőket az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelése érdekében – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, Luxembourgban.

100 millió euróval támogatja az Európai Unió azt az öt frontországot, melyek egységesen kiálltak azért, hogy Európa belső piacait megvédjék az ukrán gabona által okozta piaci nehézségektől – mondta a tárcavezető. Nagy István emlékeztetett: nagyon nagy küzdelem volt ez, hiszen nemzeti hatáskörben kellett fellépni először azért, hogy „meghallják a hangunkat és érzékeljék azt, hogy milyen veszélynek vagyunk kitéve”.

Hozzátette: az öt frontország egységes fellépése tudta meghátrálásra késztetni a brüsszeli bürokráciát. Ezt követően foglalkoztak érdemben azzal a közös európai megoldásnak a keresésével, amellyel megvédhetők a gazdák és az európai belső piacok. Az európai uniós döntés révén így tudjuk jogszabály útján megvédeni a határainkat – fejtette ki a miniszter.

A tárgyalások alapja az volt, hogy az unió az eddig elszenvedett károk enyhítésére hozzon létre egy alapot, amellyel az érintett országok gazdáit kárpótolni tudják. Erre biztosítanak most 100 millió eurós támogatást.

Nagy István kiemelte: nagy öröm számunkra, hogy a magyar gazdák is 15,93 millió eurót kapnak a raktározási költségeik és az eladatlan készleteik miatti károk enyhítésére. „Ha csak jelképes összeggel is, de a Bizottság elismerte, hogy ezen tagállamok gazdálkodóira súlyos plusz teher nehezedik, amelyeket muszáj enyhíteni” – tette hozzá a miniszter. (AM Sajtóiroda)

vissza