VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

VOSZ: Évi 5-10 ezer külföldön dolgozó magyar térhet később haza

2024.03.15.

VOSZ: Évi 5-10 ezer külföldön dolgozó magyar térhet később haza

A Vállakozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) Együtt gondolkodás a hazai munkaerőpiaci tartalékokról című konferenciáján Kozák Ákos üzleti kapcsolatok igazgató és Kenyeres László projektmenedzser (Egyensúly Intézet) beszélt az Egyensúly Intézet és a VOSZ szakpolitikai javaslatcsomagjáról a külföldön dolgozó magyar munkaerő hazahívására.

Kozák Ákos elmondta, hogy már a rendszerváltáskor, 1990-ben élt 400 ezer magyar külföldön, akik Magyarországon születtek, de ők értelemszerűen az előző rendszer idején, nem kis részük 1956-ban távoztak: nekik ma már nincs jelentőségük munkaerőpiac szempontjából. 

Számok

Jelenleg 330 ezren vannak olyanok, akik már az EU kínálta lehetőségekkel élve 2004 után más országba mentek dolgozni,és most is kint vannak, közülük térhetnek vissza munkavállalók.

Egyelőre negatív a vándorlási egyenleg, vagyis még többen mennek ki dolgozni, mint ahányan hazajönnek, dea VOSZ előrejelzése szerint a következő években ez megfordul, és évi 5-10 ezer közötti visszatérés várható.

Kivándorlási motívumok

Kenyeres László elmondta, hogy felmérést végeztek minimum két éve külföldön élő, illetve onnan már visszatért magyarokkal, hogy átlássák, mi befolyásolja a kintieket, mik a kivándorlás motívumai.

A válaszok szerint a távozás okai a perspektíva nélküliség, az anyagi lehetőségek, és szerepet játszik a kíváncsiság, tapasztalatszerzés, nyelvtanulás. A kintiek többen állították, hogy igyekeznek munkahelyükön úgy integrálódni, hogy hosszú távon is megfeleljenek az ottani igényeknek.

Hazatérési motivációk

A felmérés szerint a többség jobban érzi magát mind munkakörülményeit (72 százalék), mind magánéletét tekintve (60 százalék), nyilván ezt a réteget nem érdemes megcélozni, ráadásul 30-40 százalékuk kizárja, hogy valaha hazatérjen.Az Egyensúly Intézet szerint a külföldön dolgozók 10 százalékát lehet hazacsábítani, és ha már sok időt töltöttek ott, illetve közelednek a nyugdíjkorhatárhoz, akkor könnyebben térnek vissza.Hazatérést motiváló tényezők: jövedelem (ne legyen sokkal kisebb, mint eddig), kiszámítható munkakultúra, melyet itthon sokszor nem tapasztaltak, emellett az ellátórendszerek, főleg az egészségügy: elvárnák itthon, amit máshol megszoktak.

Javaslatok

A külföldön dolgozók hazahívása esetében hatékony eszközök lehetnek az egyszeri hazatérítési támogatás, ami viszonylag nagy összeg (4 millió forint), esetleges adókedvezmények. Ezek kényes kérdések, hisz az itthoni munkavállalók igazságtannak tartják, ugyanakkor más országokban is van ilyen gyakorlat. Emellett a városok is többet tehetnének, hogy korábbi lakosaikat hazavonzzák.

vissza