VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós szinten is a megélhetési költségek emelkedése a legnagyobb probléma

2024.03.26.

Uniós szinten is a megélhetési költségek emelkedése a legnagyobb probléma

Az Európai Bizottság közzétette a regionális szinten végzett Eurobarométer gyorsfelmérést, amely szerint az uniós polgárok pozitívan ítélik meg régiójukban mind a gazdasági helyzetet, mind az életminőséget.

Az európaiak 82 százaléka úgy véli, hogy a régióban, ahol él, jó az életminőség; 65 százalékuk szerint régiójuk jelenlegi gazdasági helyzete is jó – derül ki a Bizottság közleményéből.

A régiójukban megoldásra váró legfontosabb problémák közül a megkérdezettek legtöbben a megélhetési költségeket (31 százalék), a gazdasági helyzetet és a munkanélküliséget (26 százalék), valamint az egészségügyet (26 százalék) jelölték meg. Ezt követi a lakhatás (20 százalék), a környezetvédelem és az éghajlatváltozás (19 százalék), valamint az oktatási rendszer (18 százalék).

A gazdaságot, a társadalmi igazságosságot és a foglalkoztatást (29 százalék) Európa jövőjének egyik legfontosabb dimenziójaként határozzák meg, amelyet az éghajlatváltozás és a környezetvédelem (24 százalék), az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport (24 százalék), a demokrácia, az értékek és jogok, valamint a jogállamiság (21 százalék), az egészségügy (21 százalék), az EU biztonsága és védelme (20 százalék) és a migráció (19 százalék) követ.

A válaszadók 58 százaléka bízik a regionális és helyi önkormányzatokban, 38 százalékuk viszont általában nem bízik bennük; ugyanezek az arányok figyelhetők meg az EU-ba vetett bizalom tekintetében is.

Az európaiak 66 százaléka optimista a régiója jövőjét illetően, 32 százalékuk pesszimista; 55 százalékuk optimista az EU jövőjét illetően, ebben a tekintetben a pesszimisták aránya 42 százalék.

A felmérés szerint az európaiak többsége (47 százalék) továbbra is pozitív képet alkot az EU-ról, 21 százalékuk viszont negatív, 30 százalékuk pedig semleges képet.

vissza