VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Számít a kormány a kamarák javaslataira

2024.01.31.

Számít a kormány a kamarák javaslataira

Megtartotta idei első ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, Nagy Márton a növekedés helyreállítását támogató javaslatok kidolgozására biztatta a tagokat. A nemzetgazdasági miniszter felkérte a kamarai tagokat: dolgozzanak ki egy olyan komplex deregulációs csomagot, mely jelentősen megkönnyítheti a vállalkozások működését – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ötödik alkalommal hívta össze a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumát, amely tavaly januári megalakulása óta – a minisztérium koordinációja mellett – a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként működik.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta Fórum

FŐ NAPIRENDI PONTJÁT A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS HELYREÁLLÍTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES LÉPÉSEK, A RÖVID ÉS HOSSZÚ TÁVÚ KIHÍVÁSOK FELVÁZOLÁSA ALKOTTA.

Nagy Márton az egyeztetésen megköszönte a kamarák partnerségét, illetve a konstruktív párbeszédet, hiszen a kamarák képviselői javaslataikkal, visszajelzéseikkel eddig is aktívan segítették a kormány munkáját.

Újabb lépések jöhetnek

A miniszter kiemelte: nehéz év áll a családok és a gazdaság mögött, a közös erőfeszítéseknek köszönhetően ugyanakkor sikerült megvédeni a munkahelyeket és a vállalkozásokat is. A foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót, történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma és szeptemberben bekövetkezett a reálbérek fordulata, azaz egyre többet ér a családok jövedelme.

A MINISZTER MEGÁLLAPÍTOTTA, HOGY AZ INFLÁCIÓ VISSZASZORÍTÁSÁT KÖVETŐEN 2024 A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS HELYREÁLLÍTÁSÁNAK ÉVE.

A kormány célja, hogy újra dinamikus mértékben, 4 százalékkal bővüljön a GDP. Ehhez helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházások szintjét és tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. Nagy Márton arra kérte és biztatta a kamarák képviselőit, hogy új, a növekedés helyreállítását támogató javaslatokat dolgozzanak ki, amelyeket a Fórum következő ülésén meg is tárgyalhat.

A miniszter egyúttal jelezte, a kormány számít a kamarákra a gazdaság további fejlesztését célzó GINOP Plusz programok kidolgozásában is, melyeknek fókuszában a KKV szektor beruházásainak támogatása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése áll. Nagy Márton egyben felkérte a kamarai tagokat, hogy

DOLGOZZANAK KI EGY OLYAN KOMPLEX DEREGULÁCIÓS CSOMAGOT, AMELY JELENTŐSEN MEGKÖNNYÍTHETI A VÁLLALKOZÁSOK MŰKÖDÉSÉT.

A közlemény szerint a kamarák képviselői megköszönték a miniszter tájékoztatását, és jelezték, hogy az általa felvázolt növekedési célokkal egyetértenek, a magyar gazdaság megerősítése és a növekedés helyreállítása közös érdek.

Támogatásukat fejezték ki, az olyan gazdaságerősítő intézkedésekkel kapcsolatban, mint a meghosszabbított kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Program, a 200 milliárd forintos plusz keretösszeggel újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram vagy a közel hatszoros keretösszegűre emelt Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program. 

vissza