VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Stratégiai párbeszéd indult az uniós mezőgazdaság jövőjéről

2024.01.28.

Stratégiai párbeszéd indult az uniós mezőgazdaság jövőjéről

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elindította a mezőgazdaság jövőjéről szóló stratégiai párbeszédet.

A párbeszéd olyan kihívásokkal és lehetőségekkel fog foglalkozni, amilyen például a mezőgazdasági termelők és a vidéki közösségek megfelelő életszínvonala, a mezőgazdaság támogatása, a tudás és a technológiai innováció által kínált lehetőségek kiaknázása, valamint az uniós élelmiszer-ellátás jövője – olvasható a Bizottság közleményében.

A stratégiai párbeszédben – amelynek elnöke Peter Strohschneider professzor – a mezőgazdasági termelők, a szövetkezetek, az agrár-élelmiszeripari vállalkozások és a vidéki közösségek mellett részt vesznek nem kormányzati szervezetek, a civil társadalom képviselői, pénzügyi intézmények és a tudományos élet képviselői. A nyitóülést 2024 első felében tartják, majd tematikus ülések sorozatára kerül sor. A folyamatban a Tanács és az Európai Parlament is részt vesz.

„Megérett az idő arra, hogy a mezőgazdasági termelők, a vidéki közösségek és az uniós agrár-élelmiszeripari lánc minden más szereplője között új konszenzus alakuljon ki. Az uniós mezőgazdasági termelők és élelmiszeripar egészséges és jó minőségű élelmiszereket biztosítanak polgárainknak, és központi szerepet játszanak gazdaságunkban, különösen a vidéki térségekben. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy hozzájáruljanak kollektív zöld és digitális átállásunkhoz. Ugyanakkor számos kihívással kell szembenézniük, az éghajlatváltozástól az infláción át az ingadozó piaci hatásokig. Ezzel a stratégiai párbeszéddel olyan fórumot hozunk létre, amely mindenki javát szolgálja, egyértelmű jövőképet alakíthatunk ki a jövőre nézve” – nyilatkozta Ursula von der Leyen.

vissza