VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: nem lehet elengedni a legalacsonyabb keresetűek kezét

2023.11.26.

Perlusz László: nem lehet elengedni a legalacsonyabb keresetűek kezét

A legalacsonyabb keresetűek „kezét nem lehet elengedni”, nekik kompenzációt kell adni, így a szolidaritás és az együttműködés szempontjait előtérbe helyezve szavazták meg a munkáltatók a minimálbéremelést és annak előrehozását – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Perlusz László a Kossuth rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában a bérmegállapodásról – miszerint a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal nő idén decembertől – elmondta: az idei stagnáló, enyhe recessziós gazdaságban nagyon nehéz volt a kétszámjegyű emelésről tárgyalni. A főtitkár szokatlannak nevezte a decemberre előrehozott emelést. Úgy fogalmazott: vállalkozói közösségük nem akart először ehhez hozzájárulni, de végül megszavazták, figyelembe véve, hogy a fogyasztás élénkülése a vállalkozásoknál csapódik le.

Az infláció csökkenése nagyon kedvező tendencia, de ahhoz, hogy a vállalkozások ismét a növekedés és modernizáció útjára lépjenek a hitelkamatoknak erősebben kell csökkenniük – hangsúlyozta Perlusz László, aki szerint amennyiben a jövő év feléig ilyen magas lesz hitelkamatok szintje, újabb év veszhet el, hiszen ennyi tartalék nincs a magyar gazdaságban. A vállalkozók szerint erős kontroll mellett, de ambiciózusabb kamatdöntésekre lenne szükség, hogy visszatérjenek az 5–6 százalékos kamatszintek.

A műsorban szóba került, hogy az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként minden év december első péntekét a magyar vállalkozók napjává nyilvánította. Ennek apropóján Perlusz László felidézte: 1998-ban Demján Sándor indítványára kezdték megünnepelni a vállalkozók napját azzal a céllal, hogy korrekt, előremutató párbeszédet folytassanak a mindenkori kormánnyal a vállalkozói környezet javításáról, a piacgazdaság fejlesztéséről. (MTI)

vissza