VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Országos tájékoztató eseménysorozattal indul a Vállalkozásfejlesztési Program

2024.03.18.

Országos tájékoztató eseménysorozattal indul a Vállalkozásfejlesztési Program

Az április közepén induló, uniós forrásból finanszírozott, kkv-kat célzó roadshow központi témája az ESG és a mesterséges intelligencia lesz.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztési prioritása keretében indítja el az uniós forrásból finanszírozott, vállalkozásoknak szóló támogatási programokat. Ezek a programok egyszerre segítik a nemzetközileg sikeres magyar vállalkozások kialakulását és a társadalom jelentős részének megélhetést biztosító vállalkozói réteg stabil működését – olvasható a tárca közleményében.

ESG

Az elmúlt években a vállalatokkal szemben globális szinten is megjelent az igény arra, hogy átláthatóan működjenek, valamint a profitjuk maximalizálása mellett szem előtt tartsák a természeti és környezeti értékek megóvását, illetve az általuk gyártott és forgalmazott termékek társadalomra gyakorolt hatását. Ezen szempontok összessége alapozta meg az ESG kialakulását, melynek célja a vállalkozások mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése. A magyar Országgyűlés 2023 december 12-én fogadata el a 2023. évi CVIII. törvényt (ún. ESG kerettörvényt), amely 2024 január 1-én lépett hatályba. A törvény elfogadásával Magyarország az uniós tagállamok között is élen jár abban, hogy az uniós szabályokkal összhangban meghatározza a hazai ESG szempontú jelentéstétel keretrendszerét. Az ESG-hez köthető jelentéstételi kötelezettség egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a nagyvállalatokon keresztül a beszállítói láncokban is, ezért a magyar kkv-szektort is érinti. Erre tekintettel fontos a hazai kkv-k felkészítése a kritériumoknak való megfelelésre. A kormány célja, hogy az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat – hangsúlyozza az NGM közleménye.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a roadshow feladata, hogy áttekintést adjon a vállalkozásoknak a vállalkozásfejlesztési célokról, a nekik szóló támogatási lehetőségekről és a vállalkozói ismeretek átadására elindított programokról, valamint elérhetővé tegye számukra a legfontosabb információkat az ESG-vel kapcsolatos, őket érintő lehetőségekről és kötelezettségekről.

Mesterséges intelligencia

A Vállalkozásfejlesztési Program kiemelt témája lesz a mesterséges intelligencia alkalmazások használatának gyakorlati útmutatója is. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a roadshow egyik legfontosabb feladata a témában, közérthető módon, gyakorlati példákon keresztül prezentálni a mesterséges intelligencia alkalmazások használati útmutatóját az ország minden régiós központjában. A program magas szakmai színvonalához hozzájárul a közel ötszáz tagszervezetet számláló, és ezer tagot tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció.

A Budapesten és további mintegy tíz vidéki városban megrendezésre kerülő rendezvénysorozat április közepén veszi kezdetét. A szervezők hamarosan részletes tájékoztatást nyújtanak a programokról a vállalkozások számára.

vissza