VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

November: az infláció Waterlooja

2023.12.11.

November: az infláció Waterlooja

Az infláció, amelyre októberben majdnem 10-et számolt a bíró, novemberben még közelebb került a padlóhoz.

Az októberi 9,9 százalék után novemberben átlagosan 7,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,1 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (49,7 százalék), a csokoládé és kakaóé (19,1 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (17,9 százalék), valamint a büféáruké (17,0 százalék). A termékcsoporton belül a tojás ára 24,4, a liszté 15,8, a sajté 10,4, a vaj és vajkrémé 9,9, a száraztésztáé 7,4 százalékkal csökkent.
A háztartási energia 18,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 36,2, az elektromos energiáért 3,5 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 0,8, a palackos gázért 1,9 százalékkal többet kellett fizetni.
A járműüzemanyagok ára 25,4 százalékkal nőtt.
A szolgáltatások 12,6 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 20,7, az üdülési szolgáltatás 15,8, a sport- és múzeumi belépők 14,1, a járműjavítás és -karbantartás 13,8 százalékkal többe, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került.
A szeszes italok, dohányáruk ára 10,6, ezen belül a szeszes italoké 12,1 százalékkal nőtt.
Az állateledelek ára 24,3, a mosó- és tisztítószereké 15,2, a testápolási cikkeké 7,7, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 3,3 százalékkal magasabb lett.
A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,5 százalékkal csökkent, a konyha- és egyéb bútorok ára 9,4, a fűtő- és főzőberendezéseké 4,3, a szobabútoroké 3,7, az új személygépkocsiké 3,3 százalékkal nőtt.

Havi változások

Októberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan nem változtak 2023 novemberében.
Az élelmiszerek átlagosan 0,5 százalékkal drágultak, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) árának 6,6 százalékos emelkedése következtében. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A baromfihús 2,0, az étolaj 1,9, a vaj és vajkrém 1,6, a cukor 0,8 százalékkal kevesebbe került.
A járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent.
A ruházkodási cikkek 1,2 százalékkal drágultak.
A háztartási energiáért 1,2, ezen belül a vezetékes gázért 2,5, a tűzifáért 0,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

„Akár már januárban megérkezhet az 5 százalék alatti infláció”

A stagnáló havi árindex és a továbbra is támogató bázishatás együttese ismét jelentős csökkenést hozott az éves indexben. Decemberben is hasonló tendenciát várunk: ha a benzinár nem fordul, akár 6 százalék alá is beeshet az éves index – írja kommentárjában Nyeste Orsolya. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint január-februárban még kitart a bázishatás támogató szerepe, és a várhatóan már jóval magasabb havi drágulások ellenére is – amit az év eleji átárazások mellett a jövedéki adó emelése is hajt majd – tovább lassul az éves index. Így az 5 százalék alatti éves infláció akár már januárban megérkezhet, azonban nem lesz valószínűleg tartós. A támogató bázishatás kifulladásával legkésőbb a második negyedévben visszakanyarodhat az éves index 5 százalék fölé, és várhatóan ott is marad a 2024-es év hátralévő részében.

Összehasonlításképpen

Az eurózónában az év 11. hónapjában – az októberi 2,9 százalék után – 2,4 százalékos volt az átlagos éves infláció. A legmagasabb, 6,9 százalékos rátát Szlovákiában mérték, Belgiumban (ahol ma Waterloo található) az átlagos fogyasztóiár-szint 0,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022 novemberében.

vissza