VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nagy Márton: elenyésző a vendégmunkások aránya Magyarországon

2024.03.15.

Nagy Márton: elenyésző a vendégmunkások aránya Magyarországon

A munkaerőpiac hazai forrásairól és problémáiról beszélt a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. Nagy Márton megoldási lehetőségekről és a közeljövőben indult és induló, fiatalokat támogató programokról is beszámolt.

A munkaerő-kereslet kielégítéséhez külföldi munkavállalókra is szükség van, de csak jól szabályozott keretek között

– mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bálnában az Együtt gondolkodás a hazai munkaerőpiaci tartalékokról című konferencián.

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) eseményén a miniszter kiemelte, hogy Magyarországon harmadik országbeli állampolgár csak meghatározott céllal és meghatározott ideig tartózkodhat. „A magyar munkahelyek védelme érdekében közel 300 szakmában megtiltottuk a vendégmunkások könnyített eljárással történő alkalmazását” – jegyezte meg, hozzátéve: a munkáltatókat sokkal szigorúbb ellenőrzés és büntetés fogja sújtani illegális foglalkoztatás esetén. Arról is beszélt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri rendeletben 65 ezer főben maximalizálta vendégmunkás arányát. Hangsúlyozta, hogy

az Európai Unión (EU) kívüli munkavállalók aránya Magyarországon EU-s és V4-es összehasonlításban is rendkívül alacsony.

Három nagy kormányzati program a munkanélküliség csökkentéséért

A munkanélküliség csökkentését, az aktivitás növelését és a munkaerő továbbképzését további három kormányzati program támogatja – mondta Nagy Márton.

Az egyik a 70 milliárd keretösszegű, munkahelyi képzéseket támogató program, mellyel vállalkozások támogatást kaphatnak munkavállalók képzéséhez és az emiatt kieső munkaidőre járó bérhez. A támogatás maximális mértéke kkv-k esetében 75 millió forint maximum 60 százalékos intenzitással, nagyvállalatoknál 150 millió forint maximum 50 százalékos intenzitással. Megjegyezte: energiaintenzív vállalatok akár 100 százalékos intenzitással is kaphatnak támogatást.

A program keretében eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint 50 ezer munkavállalója részesül képzési támogatásban.

A nemzetgazdasági miniszter a 150 milliárd forint keretösszegű munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése programról elmondta, hogy 30 év feletti álláskeresők és inaktívak munkába állását segíti. Kiemelte, hogy a nyilvántartott álláskeresők egyharmada 55 év feletti, kiemelt feladat az idősebb álláskeresők foglalkoztatásának ösztönzése. A program

• foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokat,

• bértámogatást,

• mobilitási

• és munkaerőpiaci alkalmazkodáshoz szükséges képzési támogatást

biztosít a 30 feletti álláskeresők és inakívak számára.

A sajtóban mostanában sokat szerepelt sofőrhiányról is beszélt Nagy Márton. Az 1,7 milliárd forint keretösszegű sofőrhiányt csökkentő gépjárművezetői képzési program márciusban indult, mely a személyszállítási és szállítmányozási területen tapasztalható sofőrhiányt fogja enyhíteni.

A programban több mint ezren szerezhetnek C, C+E és D típusú jogosítványt.

Hangsúlyozta, a program nemcsak a jogosítvány megszerzését segíti, hanem az elhelyezkedést is. A képzést lebonyolító OFA Nonprofit Zrt. szakemberei végigkísérik a támogatottakat a képzést követő munkavállalás során. 

Fókuszban a fiatalok

A fiatalok munkaerőpiaci részvételét két programmal támogatja a kormány – jelezte. Az egyik az Ifjúsági Garancia Plusz, mely 200 milliárd forint keretösszeggel indul áprilisban. A program a 30 év alattiak munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását segíti.

A projekt célja, hogy lerövidítse a 4 hónapja nem tanuló és nem dolgozó fiatalok munkanélküliségben, inaktivitásban vagy oktatás nélkül eltöltött idejét és segítséget nyújtson nekik munkaerőpiaci helyzetük javításához

• képzésekkel,

• bértámogatással

• és mobilitási támogatással.

A programon keresztül 84 ezer álláskereső vagy inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg – hívta fel a figyelmet a miniszter, hozzátéve: kiemelt figyelmet kapnak a hátrányos helyzetűek.

Idén januárban indult a generációváltást elősegítő program is. A teljesen újszerű kezdeményezésről elmondta, hogy munkakör-megosztás keretében segíti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.

Végül megjegyezte, hogy a programra jelentkező munkáltatóknak alkalmazniuk kell egy álláskereső pályakezdő fiatalt, akit egy nyugdíj előtt álló munkavállalójuk mentorál. A mentoráló kieső munkabérére és a mentorálás díjára 150 ezer forint támogatás, a pályakezdő 6 órás foglalkoztatására 244,5 ezer forint támogatás, valamint egyéb többletköltségekre további 50 ezer forint támogatás igényelhető.

vissza