VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megkezdődött az AKG és ÖKO előlegfizetés

2023.11.27.

Megkezdődött az AKG és ÖKO előlegfizetés

Megkezdődött a 2023. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások előlegfizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A Közös Agrárpolitikában bekövetkezett átmeneti időszak áthidalása érdekében még 2021-ben hirdette meg a tárca a 2022-től kezdődő 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új AKG és ÖKO pályázati felhívásokat. Mindeközben pedig a 2018-ban meghirdetett ÖKO intézkedést is meghosszabbították – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Az AKG felhívás kapcsán közel 17 ezer gazdálkodó kapott támogatói okiratot, az intézkedésbe vont területek nagysága pedig meghaladja az 1,2 millió hektárt.  Az ökológiai gazdálkodást támogató kiírásokra több mint 5500 gazdálkodó nyújthatott be kifizetési kérelmet, közel 275 ezer hektár után.

Az előlegfizetés első szakaszában az agrár-környezetgazdálkodási támogatás kapcsán mintegy 26 milliárd, míg az ökológiai gazdálkodási támogatások tekintetében több mint 8 milliárd forinthoz jutottak hozzá a gazdálkodók. A kifizetések folytatódnak, az érintettek folyamatosan számíthatnak a támogatásokra – ígéri a tárca.

A miniszter felhívta a figyelmet a magyar agráriumban dolgozók számára elérhető pénzügyi lehetőségekre is, kiemelve ezek közül az új kamattámogatott forgóeszköz-finaszírozási lehetőségeket, az Agrár Széchenyi Kártya Max+ plusz kamattámogatott hiteleit és a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitelprogramjait.

vissza