VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások

2022.12.21.

Megérkeztek a gazdákhoz az állatjóléti támogatások

2022-ben az aszály, az inputanyagok és a takarmány árának drasztikus emelkedése komoly nehézség elé állította az állattartókat, ezért az állatjóléti támogatások keretében a többletköltségek okozta terhek mérséklésére érkező támogatást még az idén kifizették a sertés- és baromfiágazat érintett szereplőinek, összesen közel 7,2 milliárd forint értékben – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Az állatjóléti támogatások célja, hogy a sertés és baromfiágazatban az uniós állatjóléti előírásokon túlmutató többlet-kötelezettségvállalásból eredő költségeket ellentételezzék az állattartók számára. A Magyar Államkincstár a napokban több, mint 2100 kérelem alapján teljesített kifizetéseket.

A baromfi állatjóléti támogatás 2022/2023-as támogatási évének II. negyedévére közel 3,1 milliárd forint,  a sertéshízó állatjóléti támogatás esetében a 2022. támogatási év III. negyedévére 2,4 milliárd forint kifizetése történt meg.

A tenyészkocatartók részére a Kincstár megkezdte a 2022/2023-as támogatási év II. negyedévére beérkezett kérelmek teljesítését. A kifizetés – közel 1,7 milliárd forint 542 termelő részére – már megtörtént, a még ki nem fizetett támogatásokat az érintett termelők részére januárban folyósítják.

(AM Sajtóiroda)

vissza