VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Marad a rezsicsökkentés, csak nem úgy – Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

2022.07.14.

Marad a rezsicsökkentés, csak nem úgy – Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt – közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten, a Kormányinfón. A kormány augusztus 1-től energia veszélyhelyzetet hirdet.

A rezsicsökkentést továbbra is fenntartják az átlagfogyasztásig, afölött azonban piaci árat kell fizetni a gázért és a villanyért – mondta Német Szilárd.

Augusztus 1-jétől az áram- és gázszolgáltató azt méri, hogy elérte-e a háztartás áramfogyasztása az évi 2523 KWh-t, a földgáz esetében pedig az 1729 köbmétert. Amennyiben igen, az efölötti részre a piaci árat számlázzák majd. Becslések szerint, ez a magyar háztartások egynegyedét érinti.

A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is -- jelentette be Németh Szilárd. Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek része a rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedés – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter a kormánykabinetek vezetőinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki. Hozzátette: az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra.

Közölte: a magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

 

 

vissza