VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal enyhítené a munkaerőhiányt a kormány

2024.03.18.

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal enyhítené a munkaerőhiányt a kormány

A lakhatás elérhetőségének és megfizethetőségének javításával próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány több, az elmúlt időszakban bejelentett intézkedés alapján.

Mi történt? Lakhatási támogatás bevezetését tervezi a kormányzat a munkaerőpiaci mobilitás fokozása érdekében – jelentette be Nagy Márton a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) munkaerőpiaci konferenciáján szerdán a Portfolio.hu cikke szerint.

  • A legnagyobb munkaerőtartalékok a nemzetgazdasági miniszter szerint most a Dél-Dunántúlon és Észak- Magyarországon találhatóak, a tartalék felszívásának egyik módja pedig a mobilitás növelése.
  • Azoknak, akik egy állás miatt költöznek egy városba, a munkáltató adókedvezményekért cserébe adhatna bérleti díjra vagy hiteltörlesztésre is felhasználható támogatást.

Előzmények: a kormány decemberben jelentette be, hogy a következő négy évben összesen 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el, aminek a célja a munkaerőhiány csökkentése.

  • A munkásszállásokon legalább 50 százalékban magyar munkaerőt kell elszállásolni, ami a kormány reményei szerint szintén elősegítheti az országon belüli mobilitás növelését.

Felülnézet: Orbán Viktor márciusban beszélt arról, hogy a következő egy-két évben 500 ezer új munkavállalóra van szükség itthon, és ezt az 500 ezer új munkahelyet elsődlegesen „belső tartalékokból” tervezik betölteni.

  • Itthon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába, mondta Orbán a februári évértékelőjében. Közülük a kormány becslései alapján 40 ezren tudnának rövid időn belül elhelyezkedni kis segítséggel.

Igen, de: a közoktatás és a felnőttoktatás hiányosságai, a fogyatékosokat és romákat érintő diszkrimináció és a megfelelő tömegközlekedési lehetőség hiánya mellett a munkahelyhez közeli megfizethető lakhatás elérhetetlensége is korlátozza a munkaerőtartalék aktivizálását.

Tágabb kontextus: a Trenkwalder 2023-as Mobilitási Indexe szerint a munkavállalók 46 százaléka lett volna hajlandó a lakóhelyéről elköltözni főként karrierszempontok alapján. Ez 11 százalékponttal magasabb a 2021-es 35 százalékos értéknél.

Alulnézet: a Magyarországon belüli toborzásnak jelentős korlátokat szab a lakhatási költségek emelkedése a nagy ipari központokban és környékükön.

  • Az észak-alföldi régió megyeszékhelyeiben (Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza) 2015 és 2020 között például a használt lakások árai 90 százalékkal emelkedtek.
  • Eközben a járműipari munkabérek csak 74 százalékkal nőttek Czirfusz Márton „A lakhatás és a debreceni átalakuló munkapiac” című tanulmánya szerint.
vissza