VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Idén már az MKIK-nak kell fizetni a kamarai hozzájárulás összegét

2022.01.03.

Idén már az MKIK-nak kell fizetni a kamarai hozzájárulás összegét

Ezekben a napokban sok százezer magyarországi vállalkozás kap értesítést arról, hogy az évi 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a területileg illetékes kamara helyett.

Jogszabály-változás miatt a gazdasági kamarákról szóló törvényben meghatározott évi 5.000 forint kamarai hozzájárulás jövőbeni megfizetésével kapcsolatban kap kézhez információt minden érintett vállalkozás az MKIK-tól.

Az e-mailben elküldött értesítés szerint a kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem az országos kamarának, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

Amennyiben a vállalkozásnak a 2021. december 31-ét megelőző időszakra vonatkozóan hátraléka van a kamarai hozzájárulás megfizetése vonatkozásában, úgy azt változatlanul a székhely szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál szükséges rendezni.

Az MKIK főtitkára, Dunai Péter által jegyzett értesítésben hangsúlyozzák, hogy a 2022. január 1-jét követően az MKIK által beszedett kamarai hozzájárulás 90 százaléka az eddigi gyakorlatnak megfelelően a területi kamarai hálózathoz kerül. Az összeg azon kamarai tevékenységek, illetve szolgáltatások pénzügyi fedezetéül szolgál, amelyeket a területi kamara a cégeknek nyújt.

A beszedés központosítása kizárólag a forrásallokáció hatékonyságának javítását szolgálja, semmilyen mértékben nem gyengíti a területi kamarák pénzügyi önállóságát.

vissza