VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a 11. héten?

2023.03.13.

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai a 11. héten?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a március 13-án kezdődő héten.

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

A 2023-as ellenőrzési terv

A NAV 2023-ra kockázatelemzésen alapuló módszerrel és a gazdasági trendekhez igazodva célzottan határozta meg az ellenőrzések irányait. A jogkövető adózók továbbra is támogatásra számíthatnak a NAV-tól a kisebb hibák javításában, a szándékos adóelkerüléssel szemben ugyanakkor határozottan – a jogszabályokban biztosított eszköztárral – fellép a hivatal. Kiemelt figyelmet kapnak az olyan veszélyeztetett ágazatok, mint az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az online értékesítés, valamint az „adózatlan” jövedéki termékek. Új szegmensek a NAV figyelmének fókuszában az étrendkiegészítőket, a tüzelőanyagot forgalmazók, a klímát értékesítők és -szerelők, valamint a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők.

A március 2-án megjelent ellenőrzési tervről itt olvashat további részleteket.

Baranya vármegye

A NAV baranyai munkatársai március 13. és 19. között
– hétfőn Pécsett, a lángossütőkben,
– kedden Mohácson, a vendéglátóhelyeken,
– csütörtökön pedig szintén Pécsett, a Colonia-Passage Üzletház üzleteiben
ellenőriznek. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Békés vármegye

Március 13. és 19. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a faiskolákban, valamint a dísznövény- és virágkertészetekben a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják, akár több alkalommal is.

Hajdú-Bihar vármegye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 13-án a megyei építkezéseken ellenőrzik a szabályszerű foglalkoztatást.

Heves vármegye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai márciusban a megyei ajándéküzletekben, virágárusoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága az 11. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:
– március 13. hétfő: Tiszaföldvár és környéke
– március 14. kedd: Karcag és környéke
– március 17. péntek: Szolnok és környéke
A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát és az alkalmazottak bejelentését is.

A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Nógrád vármegye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2023. március 13. és 17. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:
– március 13. hétfő: Balassagyarmati járás
– március 14. kedd: Salgótarjáni járás
– március 16. csütörtök: Pásztói járás
– március 17. péntek: Szécsényi járás
A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a hús- és hentesáruboltokban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, illetőleg a pénztárgép éves felülvizsgálatának elvégeztetését.

Somogy vármegye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 11. héten a vendéglátóegységekben és az építkezéseken ellenőriz. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, a forgalmazott áruk eredetét, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai 2023. március 13. és 17. között az alábbi helyszíneken ellenőriznek:
– március 13. hétfő: Fehérgyarmat és vonzáskörzete, Nyírbátor
– március 14. kedd: Nyírbátor és vonzáskörzete
– március 16. csütörtök: Levelek, Nyírtura
– március 17. péntek: Nyíregyháza járás
A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a jövedéki termékeket, a szabályos foglalkoztatást, az online pénztárgépek használatát, különösen a pénzkészlet egyezőséget, az adatkapcsolatot, valamint az éves felülvizsgálat elvégzését. Ezentúl az építőipari vállalkozásoknál továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Veszprém vármegye

A NAV Veszprém Megyei Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. március 13. és 17. között az építőipari szolgáltatókat és az építőanyag-kereskedőket a megye építkezésein ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

vissza